Empat Elemen Asas Rangkaian

Rangkaian data moden telah menjadi aset penting bagi banyak industri. Sebilangan besar rangkaian data asas direka untuk menghubungkan pengguna dan membolehkan mereka mengakses pelbagai sumber, seperti Internet dan komputer lain yang disambungkan ke rangkaian. Rangkaian terdiri daripada empat elemen asas: perkakasan, perisian, protokol dan media sambungan. Semua rangkaian data terdiri daripada elemen-elemen ini, dan tidak dapat berfungsi tanpanya.

Perkakasan

Tulang belakang mana-mana rangkaian adalah perkakasan yang menjalankannya. Perkakasan rangkaian merangkumi kad rangkaian, router atau suis rangkaian, modem dan pengulang Ethernet. Tanpa perkakasan ini, komputer tidak dapat mengakses rangkaian. Kad rangkaian memberi komputer akses langsung ke media rangkaian dan memungkinkan mereka menyambung ke peralatan lain, termasuk penghala, suis, modem dan pengulang. Penghala atau suis membenarkan sambungan rangkaian tunggal dari modem dibahagikan antara beberapa komputer. Pengulang menyegarkan isyarat rangkaian antara segmen kabel Ethernet, yang membolehkan kabel Kategori 5 mencapai panjang maksimum 300 kaki tanpa kehilangan isyarat.

Perisian

Agar perkakasan dapat berinteraksi dengan rangkaian, ia memerlukan perisian untuk mengeluarkan perintah. Bentuk utama perisian rangkaian adalah protokol - perisian yang mengarahkan peranti rangkaian tentang cara menyambung ke rangkaian dan cara berinteraksi antara satu sama lain. Contoh lain perisian rangkaian termasuk perisian pemantauan sambungan, klien rangkaian dan alat lain yang direka untuk memudahkan lagi kemampuan komputer anda untuk menyambung ke rangkaian.

Peranti Pelanggan

Peranti klien adalah komputer dan peranti mudah alih yang disambungkan ke rangkaian. Peranti klien adalah komponen penting dalam rangkaian, kerana tanpa pelanggan yang memerlukan akses rangkaian pada dasarnya tidak berguna. Untuk mengklasifikasikan sebagai peranti pelanggan, komputer atau peranti mudah alih mesti dapat menyambung ke rangkaian dan menggunakannya. Bergantung pada rangkaian, peranti pelanggan mungkin juga memerlukan perisian khusus untuk membuat sambungan.

Media Sambungan

Tanpa sambungan, rangkaian tidak dapat berfungsi. Medium yang digunakan untuk menghubungkan nod rangkaian berbeza dengan jenis rangkaian. Rangkaian berwayar selalunya akan menggunakan kabel rangkaian seperti kabel Ethernet Kategori 5, sementara rangkaian tanpa wayar membuat sambungan langsung antara peranti yang menggunakan isyarat radio sebagai medium.

Model Lain

Walaupun model ini menyenaraikan empat elemen rangkaian data sebagai perkakasan, perisian, peranti pelanggan dan media sambungan, itu bukan satu-satunya model untuk rangkaian data - tetapi juga bukan satu-satunya model yang menggunakan susunan "empat elemen". Sebagai contoh, model TCP / IP juga menggunakan empat elemen, yang disenaraikan sebagai pautan, rangkaian, pengangkutan dan lapisan aplikasi protokol TCP / IP. University of Illinois sebaliknya menggunakan kelajuan rangkaian, ukuran rangkaian, kaedah sambungan dan data dan perkongsian fail sebagai empat ciri menentukan rangkaian. Model lain yang lebih rumit wujud seperti OSI Network Model Standard, yang terdiri daripada pendekatan lapisan tujuh titik yang serupa dengan model TCP / IP.