Cara Memulakan Perniagaan Kad Kredit

Sekiranya anda mempunyai latar belakang dalam industri kredit, maka anda mungkin mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk memulakan perniagaan kad kredit. Terdapat tiga cara untuk memulakan perniagaan kad kredit: program afiliasi, perkongsian pertalian atau dengan memulakan syarikat pengeluar kad dari awal.

Masukkan Program Afiliasi

Program afiliasi adalah cara yang paling biasa untuk memasuki perniagaan kad kredit. Dengan program afiliasi, anda mendapat komisen dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan peniaga kad kredit dalam talian. Sebagai ahli gabungan, anda perlu berinovasi dalam mempromosikan diri.

Anda boleh memulakan laman web, misalnya, dan memasarkan perkhidmatan anda. Laman web berguna untuk lebih daripada sekadar promosi. Melalui program afiliasi, anda menggunakan laman web anda untuk menghubungkan pengunjung ke peniaga yang anda bekerjasama. Di sana, individu membeli produk dan perkhidmatan yang mereka mahukan, sementara komisen datang kepada anda.

Ikut Perkongsian

Sekiranya anda bekerja sebagai sebahagian daripada organisasi bukan untung, anda mungkin dapat menjalin kerjasama dengan syarikat kad bank utama. Syarikat-syarikat ini sering mempunyai program kad kredit afinitas. Dalam program afiniti, organisasi anda menyokong kad kredit tertentu. Kad kredit ini berjenama dengan logo organisasi dan disokong oleh penerbit kredit.

Apabila ahli menggunakan kad kredit yang telah anda setujui, organisasi akan menerima peratusan transaksi. Kad kredit afiniti berbeza dengan kad kredit berjenama, yang ditawarkan antara bank dan perniagaan. Kad pertalian sering menawarkan faedah peribadi yang lebih sedikit, tetapi kad tersebut dapat menjadi sumber pendapatan bagi organisasi bukan untung.

Memulakan Syarikat Dari Awal

Cara paling rumit untuk memulakan perniagaan kad kredit adalah dengan memulakan syarikat dari awal yang mengeluarkan kad kreditnya sendiri. Untuk melakukannya, anda memerlukan banyak dokumen, termasuk insurans, nombor pengenalan majikan (EIN) dan lesen perniagaan, walaupun mungkin ada lebih banyak dokumen yang perlu anda perolehi. Berikut adalah beberapa dokumen lain yang mungkin anda perlukan:

  • Permit cukai jualan
  • Perjanjian pelanggan
  • Perjanjian pekerjaan
  • Perjanjian penolakan
  • Memorandum persefahaman
  • Tempoh penggunaan dalam talian

Dengan dokumentasi yang disediakan dan niche anda dikenal pasti, anda perlu membiayai kreditnya sendiri. Anda memerlukan aset penting, yang boleh anda perolehi melalui modal teroka, perkongsian perniagaan, pinjaman, pelabur malaikat dan simpanan peribadi, antara lain. Selain pembiayaan untuk kad kredit yang dikeluarkan, anda juga perlu membiayai perniagaan secara keseluruhan, termasuk kakitangan dan peralatan memproses kad kredit.

Pengetahuan mengenai perincian yang rumit yang menjadikan sistem kad kredit berfungsi sangat penting. Anda mesti dapat mencetak kad kredit, memproses transaksi bank dan mengambil pembayaran dari pemproses mudah alih, maya dan dalam talian. Memulakan syarikat pengeluar kad dari awal memerlukan pengetahuan yang signifikan bukan sahaja pasaran tetapi juga infrastruktur yang diperlukan untuk memproses pembayaran.

Garisan bawah

Walaupun terdapat beberapa cara untuk memulakan perniagaan kad kredit, proses ini menakutkan bagi kebanyakan orang. Jumlah pembiayaan yang diperlukan dan keperluan untuk pengetahuan mengenai infrastruktur kad kredit menyukarkan memasuki industri.

Sebaliknya, program afiliasi dan pertalian menawarkan cara yang boleh dipercayai untuk memulakan perniagaan anda. Dengan bergantung pada infrastruktur yang ada yang disediakan oleh penerbit kad kredit utama, anda boleh mula menjana pendapatan apabila orang menggunakan kad kredit yang diperoleh melalui program anda. Ini adalah kaedah termudah untuk mendapatkan perniagaan kad kredit anda.