Cara Membuat Tangkapan Skrin pada Komputer Acer

Snipping Tool, aksesori yang disertakan dengan Windows Vista dan 7, membolehkan anda membuat pelbagai jenis tangkapan skrin pada komputer syarikat, termasuk Acer. Anda boleh menggunakan alat untuk membuat gambar seluruh layar, tetingkap aktif, kawasan segi empat tepat atau kawasan tangan bebas. Program ini membolehkan anda menyimpan tangkapan skrin dalam format PNG, GIF, JPEG dan HTML, dan editor bawaan membolehkan anda membuat anotasi dan menghapus kawasan yang tidak diingini pada gambar.

1

Klik "Start | All Programs | Accessories | Snipping Tool" untuk melancarkan Snipping Tool.

2

Klik butang "Baru" untuk melihat pilihan pilihan. Klik "Snip Skrin Penuh" untuk mengambil gambar seluruh layar atau "Window Snip" untuk membuat tangkapan skrin tetingkap yang sedang aktif. Untuk membuat tangkapan layar dari area khusus pada layar Anda, klik "Free-Form Snip" untuk menelusuri daerah itu sendiri atau "Rectangular Snip" untuk memilih kawasan segi empat tepat. Untuk dua pilihan terakhir ini, klik dan seret tetikus anda untuk menutup bahagian skrin yang ingin anda rakam. Tangkapan skrin anda kemudian dibuka di tetingkap Snipping Tool baru.

3

Klik menu "Fail" dan pilih "Simpan" pada tetingkap yang menunjukkan tangkapan skrin anda. Pilih lokasi simpan, ketik nama fail dan pilih jenis fail. Tekan "Enter" untuk menyelesaikan menyimpan tangkapan skrin.