Cara Mengesahkan Akaun iCloud

ID Apple diperlukan untuk mengakses sebarang sandaran yang disimpan setelah anda mengkonfigurasi iCloud untuk berfungsi dengan peranti Apple anda. Setelah dikonfigurasikan, iCloud menyimpan dokumen, gambar, aplikasi, buku dan banyak lagi setiap kali ia menemui sambungan WiFi yang selamat. ICloud juga menyertakan aplikasi untuk membantu pengguna mencari peranti yang hilang atau dicuri, atau ia dapat menghapusnya dari jauh. Tidak diperlukan pengesahan e-mel untuk menyiapkan iCloud, dan pengguna dengan ID Apple yang berfungsi harus dapat mengkonfigurasi item mana yang akan diselaraskan secara automatik melalui mana-mana peranti Apple.

Konfigurasikan iCloud di IOS

1

Kemas kini peranti anda agar menjalankan versi iOS terkini, jika belum menjalankan iOS 6 atau lebih baru.

2

Ketuk aplikasi "Tetapan", dan pilih "iCloud" dari menu di sebelah kiri.

3

Masukkan ID dan kata laluan Apple anda.

4

Konfigurasikan program mana yang akan menggunakan iCloud untuk menyegerakkan maklumat untuk peranti anda. Ketuk bar gelangsar di sebelah aplikasi yang ingin anda segerakkan sehingga statusnya diubah menjadi "Hidup." Beberapa aplikasi, seperti Stream Foto, memerlukan menu tambahan untuk tetapan tertentu seperti foto, lagu atau video mana yang akan diselaraskan.

5

Ketik "iTunes & App Store" dari menu sebelah kiri. Hidupkan muat turun automatik untuk aplikasi, buku dan muzik dengan meluncurkan masing-masing ke tetapan "Hidup".

Konfigurasikan iCloud pada Windows

1

Muat turun dan pasang panel kawalan iCloud (Lihat pautan untuk sumber lima) untuk Windows dari laman web Apple.

2

Ketik "Panel Kawalan iCloud" di skrin permulaan Windows, dan log masuk dengan ID dan kata laluan Apple anda.

3

Dayakan perkhidmatan iCloud, seperti Kalendar untuk Outlook, dengan mengisi kotak pilihan di sebelah perkhidmatan yang ingin anda segerakkan.

4

Buka iTunes, dan klik "Edit" diikuti dengan "Preferences." Klik tab "Simpan" dari tetingkap "Keutamaan". Dayakan muat turun aplikasi, buku dan muzik secara automatik dengan mengisi kotak pilihan di sebelah setiap item.