Cara Memulihkan Data Excel 2007 yang Hilang Dari Lembaran Kerja yang Tidak Disimpan

Bencana digital boleh melanda seketika apabila program yang mengandungi maklumat penting ditutup tanpa diduga. Microsoft merancang Excel untuk mengatasi masalah ini melalui ciri AutoRecover yang membolehkan Excel mengambil gambar lembaran kerja anda semasa anda bekerja. Cuplikan ini, yang mengandungi data dan keadaan buku kerja, memungkinkan Excel membuka semula buku kerja setelah berlaku kemalangan. Ciri AutoRecover tidak akan berfungsi melainkan diaktifkan.

Dayakan AutoRecover

1

Klik butang "Office" Excel dan kemudian klik "Pilihan Excel."

2

Klik "Simpan" untuk melihat tetingkap Pilihan Excel yang membolehkan anda menetapkan pilihan program.

3

Letakkan tanda centang di kotak centang "Simpan Maklumat Pemulihan Auto Setiap". Taipkan nilai, seperti "10," di kotak teks Minit; nilai ini menentukan seberapa kerap Excel menyimpan data anda.

4

Klik "OK" untuk menyimpan perubahan anda.

Pulihkan Dokumen

1

Lancarkan Excel selepas berlaku kerosakan. Program ini memaparkan panel Pemulihan Dokumen yang mengandungi hingga tiga versi dokumen yang dipulihkan Excel.

2

Klik anak panah "Bawah" di sebelah fail yang ingin anda pulihkan untuk membuka menu yang mengandungi pilihan.

3

Klik "Buka" untuk melihat dokumen. Sekiranya anda lebih suka menyimpannya, klik "Simpan Sebagai", ketik nama fail di kotak teks "Simpan Sebagai", dan klik "Simpan." Hapus fail yang tidak anda perlukan dengan mengklik "Hapus".