Cara Mendaftar Logo Syarikat

Tahniah! Anda telah merancang logo baru yang menarik untuk perniagaan kecil anda, yang dapat menggambarkan pendekatan baru dan baru syarikat anda untuk ... apa sahaja yang dijual oleh syarikat anda. Tetapi sekarang setelah logo anda digunakan, adakah langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk melindunginya sebagai harta intelek? Anda tidak diminta untuk mendaftarkan logo baru anda ke Pejabat Tanda Dagangan. Tetapi pendaftaran memberikan beberapa perlindungan undang-undang tambahan yang tidak akan anda miliki.

Apa itu Tanda Dagangan?

Logo untuk produk yang dijual oleh syarikat anda dilindungi oleh undang-undang tanda dagang. Setelah logo anda digunakan, ia dilindungi secara automatik oleh tanda dagangan. Anda tidak perlu mendaftarkan logo atau mengambil langkah lain untuk mendapatkan perlindungan tanda dagang. Setelah logo anda digunakan, hanya anda yang boleh menggunakannya. Perniagaan lain yang menggunakan logo tanpa izin anda berisiko digugat kerana melanggar tanda dagangan.

Walau bagaimanapun, liputan tanda dagangan yang anda terima secara automatik adalah bentuk perlindungan yang agak lemah, secara sah. Anda boleh mengukuhkan kedudukan sah cap dagang anda dengan mendaftarkannya ke Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (USPTO) .

Petua

Tanda dagangan merangkumi lebih daripada sekadar logo, dan boleh merangkumi nama produk atau pengecam khas lain, termasuk bunyi dan warna. Perlindungan tanda dagangan untuk perkhidmatan, seperti perkhidmatan paip atau undang-undang, sering dikenali sebagai tanda perkhidmatan.

Kelebihan Pendaftaran Tanda Dagangan

Walaupun logo anda mempunyai perlindungan tanda dagangan automatik, anda harus mempertimbangkan untuk mendaftarkannya ke USPTO. Pendaftaran mewujudkan jejak kertas yang penting secara sah yang secara jelas menetapkan tarikh tanda dagangan. Pendaftaran juga bermaksud bahawa USPTO akan mengkaji semula reka bentuk logo anda dan membuat keputusan untuk memastikan atau tidak, sebenarnya, dilindungi tanda dagangan atau tidak (logo yang terlalu dekat dengan reka bentuk logo yang ada mungkin ditolak oleh USPTO).

Mudah-mudahan, anda tidak akan pernah menghadapi pertikaian undang-undang mengenai pemilikan logo anda. Tetapi sekiranya ini berlaku, rekod pendaftaran cap dagang menjadi pertimbangan penting kerana pemilikan logo yang tepat diputuskan di mahkamah.

Mendaftarkan Logo Anda

Mendaftar logo anda untuk tanda dagangan USPTO berharga beberapa ratus dolar, memerlukan masa untuk keputusan akhir dan memerlukan banyak kertas kerja. Anda boleh melakukannya sendiri, tetapi banyak orang memilih perkhidmatan peguam tanda dagangan atau profesional tanda dagangan lain untuk membantu proses permohonan.

Langkah-langkah pendaftaran agak mudah:

  • Tentukan borang permohonan yang betul untuk digunakan. USPTO menawarkan tiga bentuk prinsip. Yang mana yang anda gunakan bergantung pada kerumitan aplikasi anda (lebih suka memilih untuk memfailkan 1040 atau 1040-EZ untuk cukai anda). Laman web USPTO menawarkan panduan video dan juga dokumen untuk membantu anda membuat pilihan yang betul.
  • Isi dan hantarkan borang, dalam talian atau dalam bentuk salinan cetak. Penyerahan dalam talian akan diproses lebih cepat daripada borang kertas yang anda kirimkan.
  • Bayar yuran, yang akan berbeza-beza, bergantung pada bentuk yang anda gunakan untuk pendaftaran anda.
  • Bersabarlah. Proses semakan dan keputusan akhir USPTO biasanya memakan masa beberapa bulan.

Walaupun tidak penting, berguna untuk mencari pangkalan data tanda dagangan USPTO untuk melihat apakah reka bentuk dan kata-kata logo anda mungkin bertentangan dengan reka bentuk tanda dagang yang ada. Logo yang terlalu dekat dengan logo yang ada - cukup dekat untuk menimbulkan kekeliruan antara produk atau perkhidmatan yang berbeza - mungkin ditolak setelah semakan USPTO.

Petua

Tanda dagang juga boleh didaftarkan dengan negara dan bukannya dengan USPTO. Pendaftaran negeri lebih mudah, tetapi hanya berlaku di negeri ini dan secara amnya tidak melindungi, secara sah, seperti pendaftaran persekutuan.