Formula Ringkas untuk Menentukan Nilai Perniagaan

Bergantung pada alasan anda menilai perniagaan, anda mempunyai beberapa pilihan untuk mendapatkan nilai asas syarikat. Sekiranya anda perlu menjual perniagaan dengan cepat, anda boleh menggunakan aset ketara dan liabiliti semasa untuk mencari nilai. Sekiranya anda ingin mendapatkan semaksimum mungkin untuk perniagaan anda, atau nilai tepat untuk perniagaan yang mungkin anda beli, anda akan menambahkan lebih banyak pengiraan.

Jenis Aset dan Liabiliti

Sebelum anda melakukan penilaian perniagaan, penting untuk mengetahui bagaimana menilai pelbagai aset dan liabiliti yang anda hadapi. Anda mungkin tidak mahu memasukkan beberapa perkara ini dalam penilaian cepat. Aset ketara adalah barang yang anda miliki dan boleh menjual atau menjual dengan pantas, seperti peralatan, inventori, wang tunai, pelaburan dan penghutang.

Aset tidak ketara merangkumi muhibah, paten, tanda dagang, nama syarikat, logo, resipi, variasi pengezonan, pengecualian kod, dan aset lain yang mempunyai nilai untuk perniagaan atau pembeli tertentu, tetapi mungkin tidak mudah dijual di pasar umum. Liabiliti merangkumi hutang, gadai janji, pinjaman, pajakan, kontrak dan hutang.

Penilaian Perniagaan Pantas

Cara termudah untuk menilai perniagaan adalah dengan melihat kunci kira-kira. Ini adalah senarai aset dan liabiliti perniagaan, yang menunjukkan nilai bersih syarikat. Bergantung pada perniagaan, kunci kira-kira mungkin menunjukkan aset ketara dan tidak ketara dan pelbagai liabiliti jangka panjang, beberapa di antaranya mungkin dapat anda kurangkan melalui rundingan dan memohon perjanjian penamatan awal. Sekiranya kunci kira-kira kompleks, anda boleh mengambil aset yang anda fikir dapat menjual dengan cepat dan mengurangkan liabiliti untuk menentukan nilai bersih syarikat untuk penjualan pantas.

Kaedah Pendaraban Pendapatan

Cara lain untuk menilai perniagaan adalah dengan melipatgandakan pendapatan tahunan, berdasarkan berapa lama anda fikir syarikat itu akan beroperasi. Nombor ini dikenali sebagai pengganda penghasilan. Sebagai contoh, perniagaan yang memperoleh keuntungan sebanyak $ 100,000 setiap tahun selama tiga tahun terakhir dan berada di kedudukan yang berterusan untuk berjaya di masa yang akan datang mungkin menjual dengan pendapatan tiga hingga lima kali, atau $ 300,000 hingga $ 500,000.

Ini adalah cara yang sangat subjektif untuk mengira perniagaan, dan bergantung pada keyakinan pembeli untuk dapat mengurangkan kos, meningkatkan penjualan, dan memastikan perniagaan berjalan dengan baik di luar tempoh pembayaran balik pelaburan. Broker perniagaan profesional sering mahir menilai perniagaan berdasarkan sebahagian dari pendapatan.

Penilaian Perniagaan Lengkap

Untuk menentukan nilai yang paling tepat untuk perniagaan, anda perlu mempertimbangkan semua aset, liabiliti, pendapatan terkini, potensi masa depan, dan kemahiran dan kebolehan pembeli. Sekiranya anda ingin membeli perniagaan untuk memecahnya dan memperoleh keuntungan dari penjualan asetnya, anda perlu melakukan penilaian dan penilaian menyeluruh terhadap semua aset ketara dan tidak ketara perniagaan tersebut, dan menentukan apakah anda dapat mengurangkan sebarang liabiliti melalui rundingan dengan pemiutang. Mencairkan perniagaan mungkin memerlukan anda untuk mendiskaun aset untuk penjualan lebih cepat dan menawarkan konsesi kreditur, seperti pembayaran awal, untuk potongan.