Apa yang Boleh Anda Gunakan sebagai Mat Anti-Statik untuk Mengendalikan Komputer?

Sekiranya anda akan mula bekerja di komputer tanpa mengambil langkah berjaga-jaga terhadap pelepasan elektrostatik, rancang untuk memperbaiki lebih banyak daripada apa yang anda rancangkan. Tikar anti-statik adalah kaedah terbaik untuk menjauhkan pelepasan statik dari indera sensitif komputer anda, tetapi pembaikan kadang-kadang perlu dibuat dengan tergesa-gesa dan anda tidak mempunyai satu yang berguna. Daripada kehabisan dan membeli satu, ada alternatif untuk menjauhkan diri daripada tidak meletakkan komputer anda dari perniagaan.

Kepentingan Perlindungan Statik

Litar bersepadu - cip, seperti yang biasa diketahui - di dalam komputer anda terdiri daripada transistor kecil, lebih dari 700 juta daripadanya dalam CPU seperti pemproses i7 Intel. Transistor pada peranti ini sangat mudah mengalami kerosakan akibat elektrik statik. Berjalan melintasi lantai vinil boleh menyebabkan anda menjana elektrik sebanyak 12,000 volt - lebih dari cukup untuk memusnahkan litar bersepadu.

Bagaimana Tikar Anti-statik Berfungsi

Tikar anti-statik khas terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan atas adalah vinil disipatif statik yang membuang konduktor; lapisan tengah adalah kepingan logam konduktif yang menyediakan jalan keluar ke tanah, dan bahagian bawahnya adalah busa yang tidak tergelincir. Beberapa tikar kemudian dipasang ke pin ground outlet elektrik untuk menyediakan pautan ke ground, yang membolehkan cas statik hilang dengan selamat.

Alternatif Mat Anti-statik

Tali pergelangan tangan anti-statik mudah didapati dan agak murah - malah boleh didapati dalam bentuk sekali pakai. Mereka beroperasi berdasarkan prinsip umum yang sama, dengan plumbum klip buaya yang disambungkan ke casis logam PC untuk memastikan anda tetap terpaku. Sekiranya tali pergelangan tangan komersial tidak tersedia, anda boleh mencantumkannya dari tali getah, tali logam dan plag klip dengan klip buaya di kedua-dua hujungnya. Tepuk tali melalui gelang getah, kemudian pasangkan gelang getah di pergelangan tangan anda dengan hujung hujung yang tajam menghadap ke luar. Pasang salah satu hujung klip ke titik lekapan dan yang lain ke casis komputer. Pastikan paku tetap bersentuhan dengan kulit anda, dan itu adalah logam kosong tanpa cat yang menutupi kepala.

Langkah berjaga-jaga Anti-statik am

Walaupun tanpa tali pergelangan tangan, masih mungkin untuk mengurangkan kemungkinan pelepasan elektrostatik. Semasa membuka casing komputer, sentuh casis logam sebelum anda masuk untuk menyentuh papan litar; jika boleh, teruskan satu tangan di casis sepanjang masa dan pegang papan di tepi sahaja. Jauhkan semua barang plastik seperti tong sampah dan telefon dari tempat kerja, dan tolak kerusi meja anda dan berdiri semasa bekerja - kerusi gulung menghasilkan sejumlah besar elektrik statik. Elakkan memakai pakaian poliester dan bulu, dan jika boleh meningkatkan kelembapan kawasan kerja kerana kelembapan di udara mengurangkan tahap pengecasan elektrik statik.