Apa yang Berlaku dengan Harga Keseimbangan Apabila Kuantiti Penawaran & Permintaan Beralih Ke Atas?

Keluk penawaran dan permintaan menyatakan hubungan antara harga dan kuantiti. Keseimbangan wujud apabila penawaran sama dengan permintaan. Bentuk lengkung ini dan harga keseimbangan mempengaruhi perniagaan kecil dan besar kerana pendapatan adalah faktor harga dan kuantiti. Walaupun satu perniagaan tidak dapat mempengaruhi bentuk kurva ini, tindakan gabungan perniagaan dan pengguna mempengaruhi keluk penawaran dan permintaan untuk industri yang berbeza.

Petua

Apabila keluk beralih, harga keseimbangan mungkin meningkat. Walaupun satu perniagaan tidak dapat mempengaruhi bentuk kurva ini, tindakan gabungan perniagaan dan pengguna mempengaruhi keluk penawaran dan permintaan untuk industri yang berbeza.

Penawaran dan Permintaan: Asas

Keluk penawaran dan permintaan adalah petak harga pada paksi-y menegak dan kuantiti pada paksi-x mendatar. Keluk permintaan adalah kurva miring ke bawah yang menunjukkan hubungan terbalik antara harga dan kuantiti kerana permintaan naik ketika harga jatuh dan turun ketika harga naik. Keluk penawaran adalah keluk miring ke atas yang menunjukkan hubungan langsung antara harga dan kuantiti kerana penawaran naik dan turun dengan harga.

Peralihan dalam lekuk

Keluk penawaran dan permintaan menganggap bahawa semua perkara lain tetap. Sekiranya tidak, terdapat pergeseran ke atas atau ke bawah, yang bermaksud keseluruhan lengkung bergerak ke atas atau ke bawah. Sebab-sebab pergeseran kurva permintaan merangkumi ketersediaan produk alternatif dan perubahan pilihan pengguna, tahap pengangguran dan kadar faedah. Sebab peralihan keluk penawaran merangkumi perubahan jangkaan pengguna dan teknologi baru. Pergeseran ke atas dalam kurva penawaran dan permintaan menunjukkan penurunan penawaran dan permintaan masing-masing, sementara sebaliknya berlaku untuk pergeseran ke bawah.

Harga Keseimbangan

Harga keseimbangan adalah persimpangan keluk penawaran dan permintaan. Pasaran mencapai keseimbangan kerana harga yang berada di atas dan di bawah harga keseimbangan masing-masing menyebabkan lebihan dan kekurangan. Lebihan biasanya bermaksud bahawa vendor akan menurunkan harga untuk membersihkan inventori, sementara kekurangan bermaksud mereka akan menaikkan harga untuk memanfaatkan permintaan yang lebih tinggi. Dalam kedua kes tersebut, harga akan berkumpul ke arah harga keseimbangan, yang mungkin lebih tinggi atau lebih rendah daripada harga keseimbangan asal.

Kesan Peralihan dalam Penawaran dan Permintaan

Pergeseran kenaikan dalam keluk penawaran dan permintaan mempengaruhi harga dan kuantiti keseimbangan. Sekiranya keluk penawaran beralih ke atas, yang bermaksud penawaran menurun tetapi permintaan tetap stabil, harga keseimbangan meningkat tetapi kuantiti jatuh. Contohnya, sekiranya bekalan petrol jatuh, harga pam cenderung meningkat. Sekiranya keluk penawaran beralih ke bawah, yang bermaksud penawaran meningkat, harga keseimbangan jatuh dan kuantiti meningkat. Sekiranya kilang membekalkan lebih banyak petrol, harga pam cenderung turun jika tidak ada kenaikan permintaan.

Sekiranya keluk permintaan beralih ke atas, bermakna permintaan meningkat tetapi penawaran tetap stabil, harga dan kuantiti keseimbangan keduanya meningkat. Sebagai contoh, harga pam sering meningkat pada musim panas ketika orang ramai pergi ke rumah musim panas mereka pada hujung minggu. Sekiranya keluk permintaan beralih ke bawah, yang bermaksud permintaan menurun tetapi penawaran tetap stabil, harga dan kuantiti keseimbangan keduanya menurun.