Cara Menggunakan VST untuk Pemula

Teknologi Studio Maya membolehkan anda memasukkan pelbagai kesan dan instrumen ke dalam projek rakaman anda. Kesan dan instrumen VST disebut pemalam, dan dilaksanakan di dalam Digital Audio Workstation. Plugin ada secara bebas dari perisian DAW, dan anda boleh mengaturnya mengikut kehendak anda di dalam DAW anda untuk menyesuaikan suara projek anda.

Hosting VST

Plugin VST dihoskan dalam perisian DAW. Input audio dan MIDI dari DAW anda dapat dihantar ke plugin VST untuk diproses. Plugin dapat menghantar output audio secara langsung kembali ke DAW atau ke plugin VST yang lain. Untuk mengehoskan pemalam VST dari dalam DAW anda, tidak perlu memasang pemalam. Sebaliknya, konfigurasikan DAW anda sehingga mencari plugin dalam folder plugin anda. Setiap DAW yang menyokong plugin VST mempunyai pilihan untuk mengkonfigurasi folder plugin, biasanya dalam menu Pilihan atau Pilihan. Beberapa program DAW yang menyokong plugin VST adalah Ableton Live, Steinberg's Nuendo, dan Sony Acid Pro.

Fail VST

Plugin VST biasanya fail tunggal. Pada PC, pemalam biasanya merupakan fail DLL yang anda letakkan di folder VST yang sama yang anda arahkan DAW anda. Pada Mac OS X, pemalam disebut Unit Audio, dan mempunyai sambungan fail .au. Untuk menggunakan AU sebagai plugin VST, anda mesti menggunakan program yang disebut wrapper, yang membungkus AU dalam kod yang membuat perisian lain mengenalinya sebagai plugin VST. Selanjutnya, jika plugin VST menggunakan sampel atau melibatkan fail lain, pastikan fail yang disertakan dalam folder yang sama dengan fail plugin utama.

Kesan VST vs Instrumen VST

Plugin VST berlaku dalam dua jenis umum: kesan dan instrumen. Kesan VST digunakan untuk memproses isyarat audio yang masuk. Banyak kesan VST meniru kesan biasa yang terdapat pada pedal dan unit pemasangan rak, seperti reverb, delay, compression dan equalization. Instrumen VST, sebaliknya, sebenarnya menghasilkan bunyi. Sebilangan besar instrumen VST menghasilkan bunyi synthesizer dan bunyi lain yang sering dijumpai dalam muzik elektronik. Plugin juga wujud untuk meniru instrumen analog seperti tali, kayu angin, tembaga dan organ.

Antara Muka Digital Alat Muzik

MIDI adalah protokol yang menjadi pusat penggunaan banyak plugin VST. Instrumen VST, misalnya, dimuat pada trek MIDI di DAW anda. Agar instrumen VST dapat menghasilkan suara, ia bertindak balas terhadap data MIDI yang dihantar sama ada dari dalam DAW anda atau dari pengawal MIDI luaran. Selanjutnya, pengawal MIDI dapat digunakan untuk mengawal parameter pada kesan VST anda. Ini sangat berguna untuk persembahan langsung atau sesi pencampuran yang kompleks.

Memasukkan dan Menghantar

Bergantung pada DAW yang anda gunakan, mungkin ada sejumlah tempat yang dapat anda pasangkan plugin VST anda. Sekiranya anda menggunakan plugin VST sebagai sisipan, ia akan diletakkan terus di rantai audio trek tertentu, dan mempengaruhi trek sebelum dihantar ke tempat lain. Sekiranya anda menggunakan pemalam VST dalam saluran kirim, audio dari trek mana pun anda boleh dihantar ke saluran tersebut dan diproses. Oleh itu, jika anda ingin menerapkan kesan pada banyak saluran audio atau menggabungkan output audio saluran dengan output yang diproses, pengiriman lebih berkesan.