Jenis Papan Induk ATX

Semasa membina atau menaik taraf komputer untuk perniagaan anda, salah satu bahagian asas perkakasan yang diperlukan adalah papan induk, papan litar besar yang disambungkan oleh semua komponen lain. Jenis motherboard yang paling biasa adalah ATX, walaupun terdapat beberapa variasi pada reka bentuknya. Mengetahui perbezaan antara reka bentuk yang berbeza ini penting, kerana casing yang dirancang untuk satu varian ATX mungkin tidak sesuai untuk jenis lain.

ATX

Format ATX standard memerlukan motherboard tidak lebih besar dari 12 x 9,6 inci. Papan ini biasanya mengandungi dua hingga empat slot untuk RAM, pengendali onboard untuk sekurang-kurangnya empat pemacu, dan beberapa slot pengembangan untuk kad video dan tambahan lain. Papan ATX yang dilanjutkan berukuran 12 x 13 inci, dan mungkin mengandungi slot tambahan atau ciri lain, tetapi memasang papan jenis ini mungkin sukar dalam casing menara ATX standard.

Mini dan Mikro ATX

Motherboard mini ATX mempunyai jejak yang berukuran kurang dari 11,2 x 8,2 inci, dan papan ATX mikro bahkan lebih kecil seluas 9,6 inci persegi. Papan ini popular di kalangan pembangun komputer kerana mereka membolehkan anda menggunakan casing yang lebih kecil, memungkinkan untuk reka bentuk yang lebih padat. Biasanya, papan ATX mini dan mikro menawarkan banyak ciri yang sama dengan sepupu mereka yang lebih besar, walaupun dengan kapasiti yang lebih rendah. Papan mungkin hanya mempunyai beberapa slot pengembangan, misalnya, atau bilangan penyambung pemacu yang berkurang. Sifat papan yang lebih padat ini juga dapat menjadikannya lebih sukar untuk diservis.

Mini ITX

Pada tahun 2001, VIA Technologies memperkenalkan variasi lain pada reka bentuk ATX: motherboard Mini ITX. Papan ultra padat ini berukuran 6,7 inci persegi, walaupun penempatan skru pemasangannya membolehkan anda memasang papan Mini ITX dalam keadaan apa pun yang boleh menerima papan induk ATX. Papan ini biasanya mempunyai sedikit ruang untuk pengembangan, dengan hanya dua slot memori dan satu slot pengembangan untuk kad video. Keuntungan besar mereka, bagaimanapun, adalah bahawa casing yang direka khas untuk papan Mini ITX membolehkan anda membina mesin yang jauh lebih kecil untuk pengkomputeran mudah alih atau penempatan di kawasan yang ruangnya premium.

Memilih Papan Induk Anda

Sekiranya anda membina mesin baru untuk perniagaan anda, pertimbangkan pilihan apa yang anda benar-benar perlukan. Papan ATX penuh menawarkan potensi yang paling tinggi untuk pengembangan dan peningkatan yang hebat, tetapi anda mungkin tidak memerlukan tahap kekuatan ini jika penggunaan utama anda untuk komputer adalah hamparan dan pemprosesan kata. Bagi kebanyakan aplikasi pejabat, kuasa papan Mini ITX yang dikurangkan lebih daripada cukup untuk menangani tugas standard.