Mana Yang Lebih Baik: Kata atau Kata Sempurna?

Microsoft's Word dan Corel's WordPerfect telah lama menjadi dua nama dominan dalam perisian pemproses kata. Walaupun Word telah muncul sebagai pilihan yang jauh lebih popular, banyak pengguna tetap setia pada WordPerfect yang mereka sayangi. Program mana yang terbaik benar-benar bergantung pada pilihan peribadi dan keperluan pemprosesan kata khusus anda.

Keserasian

Kelebihan besar Word berbanding WordPerfect adalah keserasian. Penguasaan pelbagai sistem operasi Microsoft Windows telah memungkinkan Word untuk menuntut lebih dari 90% pasaran. Kerana popularitinya yang sangat tinggi, Word adalah pilihan utama bagi kebanyakan sekolah, perniagaan dan syarikat, memaksa kebanyakan pengguna WordPerfect untuk mengalah atau menyimpan fail ke dalam format Word yang dapat diterima sebelum dihantar. Satu-satunya pengecualian adalah dalam profesion undang-undang, di mana WordPerfect tetap menjadi pilihan utama.

Memformat

Banyak pemuja WordPerfect, termasuk mereka yang berada dalam bidang undang-undang, menyukainya kerana banyak manfaat pemformatannya. Fitur "Reveal Codes" WordPerfect memungkinkan pembetulan pemformatan cepat, dan program ini juga menawarkan banyak penomboran unik, penyusunan semula dan penyuntingan, seperti manipulasi header dan footer yang mudah, yang menjadikannya lebih disukai. Ramai pengguna juga mengeluh mengenai format dokumen pratetap Word, yang boleh menyusahkan dan sukar diubah. Walau bagaimanapun, ciri "Reveal Formatting" Word telah membantu merapatkan jurang, memberikan banyak faedah yang sama seperti "Reveal Codes."

Kos Sokongan

Sekiranya memilih antara Word dan WordPerfect untuk perniagaan anda, memilih Word dapat membantu mengurangkan kos sokongan. Pekerja dan kakitangan mungkin akan lebih biasa dengan Word. Melaksanakan WordPerfect mungkin memerlukan meluangkan lebih banyak masa dan wang untuk melatih kakitangan, dan dalam menyediakan sokongan teknikal yang diperlukan. Ciri templat Word juga memungkinkan untuk templat standard yang menghilangkan kekeliruan pengguna, meningkatkan lagi kecekapan perniagaan.

ciri-ciri

WordPerfect Office X6, yang keluar pada tahun 2012, berisi fitur yang tidak terdapat di Word 2010. Terutama, WordPerfect Office X6 menyertakan penerbit eBook terbina dalam yang membantu menambahkan tajuk bab, jadual kandungan dan foto, sementara juga mengubah dokumen menjadi format pilihan untuk eReader dan peranti mudah alih. Fungsi pratonton baru juga membolehkan pengguna melihat dan mengedit fail sebelum membukanya di Windows Explorer atau Microsoft Outlook, menghasilkan kerja yang lebih cepat dan lebih efisien.