Apakah Lapisan Harga?

Garis harga, juga disebut sebagai harga lini produk, adalah proses pemasaran di mana produk atau perkhidmatan dalam kumpulan tertentu ditetapkan pada titik harga yang berbeza. Semakin tinggi harganya, semakin tinggi kualiti yang dirasakan oleh pengguna. Walau bagaimanapun, walaupun lapisan harga dapat menguntungkan, ia bergantung pada beberapa faktor untuk membuatnya berfungsi dan tidak selalu menjadi pilihan harga terbaik untuk setiap produk atau perkhidmatan.

Mata Harga

Dengan menggunakan model garis harga, setiap produk atau perkhidmatan dalam kumpulan ditetapkan pada titik harga yang berbeza. Penunjuk harga membolehkan pemasar menjual produk yang sama tetapi mengenakan bayaran untuk ciri dan pilihan tambahan. Sebagai contoh, sebuah kereta boleh datang dalam tiga gaya yang berbeza: model nilai, model standard dan model terhad. Walaupun setiap model memiliki titik harga yang berbeza, model yang lebih mahal dilihat sebagai kelas atas jika dibandingkan dengan model dasar, sementara kedua-duanya mempertahankan nama jenama yang sama.

Kesan kepada Pengguna

Garis harga menawarkan fleksibiliti pilihan kepada pengguna. Mereka yang mencari ciri tambahan atau berkualiti lebih tinggi bersedia membeli produk tersebut pada harga yang lebih tinggi, sementara pembeli yang sedar akan belanjawan atau mereka yang hanya mahukan asas boleh memilih pilihan dengan harga lebih rendah. Namun, sementara pengguna pada umumnya ingin memiliki pilihan, ada bahaya jika titik harga yang lebih tinggi tidak dibenarkan, mereka mungkin mengabaikan produk atau perkhidmatan sama sekali. Oleh itu, sangat penting untuk menetapkan harga mengikut apa yang pengguna sanggup bayar.

Kelebihan

Selain menawarkan nilai beli kepada pengguna, lapisan harga mempunyai beberapa kelebihan lain. Harga produk atau perkhidmatan menggunakan kaedah ini menawarkan keuntungan yang lebih tinggi kepada syarikat tanpa pelaburan yang tinggi. Daripada memfokuskan diri untuk menawarkan beberapa produk yang berbeza, pemasar dapat memusatkan perhatian pada satu jenama, yang menurunkan kos iklan, tenaga kerja dan overhead. Produk lapisan harga juga mengakibatkan pengurangan inventori, yang seterusnya mengurangkan kos penyimpanan dan pemeliharaan.

Kekurangan

Salah satu kelemahan lapisan harga adalah tumpuannya yang terhad pada kos sahaja. Sebagai model perniagaan, garis harga tidak mengambil kira trend inflasi atau pembelian pengguna. Ekonomi yang lemah, perubahan corak pembelian, atau turun naik tambahan di pasar, dapat menyebabkan pengguna condong pada produk dengan harga yang lebih rendah, sehingga membuat syarikat terjebak dengan inventori dengan harga yang lebih tinggi. Juga, jika pembezaan faedah antara titik harga akhir yang lebih tinggi dan rendah tidak jelas atau tidak dapat dibezakan kepada pengguna akhir, mereka mungkin akan mengelakkan jenama sama sekali.