Cara Mengetahui Sekiranya Syarikat Pinjaman Sah

Penipu yang menawarkan pinjaman palsu mensasarkan perniagaan kecil seperti yang mereka lakukan secara individu. Pengendali yang curang mungkin kelihatan sah pada pandangan pertama, menyajikan iklan dan laman web yang kelihatan licik yang menampilkan testimoni buatan pelanggan yang gembira. Dalam satu penipuan terkenal, perniagaan kecil dibebaskan dengan bayaran yang kononnya bertujuan untuk mempercepat pinjaman wang rangsangan pemerintah.

Pentadbiran Perniagaan Kecil tidak membuat pinjaman; ia menjamin mereka. Perniagaan yuran yang dibayar hanya membeli maklumat yang tersedia secara percuma di laman web kerajaan. Untuk mengelakkan dicabut, anda perlu mengetahui sama ada syarikat pinjaman itu sah.

Syarat Pembayaran Cek

Tanyakan kepada syarikat pinjaman adakah pembayaran pendahuluan diperlukan. Sekiranya jawapannya adalah ya, ia adalah bendera merah. Syarikat pinjaman yang sah mendedahkan bayaran di muka dan memotongnya dari jumlah pinjaman yang anda terima, dan bukannya menuntut wang di muka. Jangan tertipu dengan janji bahawa pembayaran di muka akan menjamin anda akan mendapat pinjaman.

Dapatkan Ulasan Profesional

Bawalah perjanjian pinjaman kepada peguam untuk disemak. Sekiranya kontrak pinjaman palsu, profesional undang-undang dapat mengesan penipuan yang mungkin anda terlepas. Elakkan daripada terburu-buru. Taktik tekanan tinggi dan usaha untuk memaksa anda menandatangani kontrak adalah bendera merah yang menunjukkan bahawa anda berurusan dengan penipu pinjaman.

Pemberi pinjaman yang sah tidak akan membantah peninjauan oleh penasihat undang-undang anda dan bahkan mungkin menyarankan agar anda melakukannya.

Periksa dengan Better Business Bureau

Lakukan carian pangkalan data Better Business Bureau. Pergi ke laman web BBB tempatan anda dan pilih "Lihat perniagaan atau badan amal." Contohnya, jika anda berada di Atlanta, pergi ke atlanta.bbb.org. Anda boleh mencari dengan nama syarikat pinjaman, jenis perniagaan dan mengenal pasti maklumat seperti URL laman web, e-mel atau nombor telefon.

Persempit carian anda dengan memasukkan lokasi atau poskod syarikat pinjaman. Anda juga boleh menggunakan alat carian pangkalan data BBB untuk mencari syarikat pinjaman yang merupakan ahli BBB yang bertauliah.

Periksa Sumber Lain, Terlalu

Hubungi Peguam Negara, agensi pendaftaran kewangan atau agensi pengawasan perbankan negeri anda. Syarikat pinjaman dan broker pinjaman diwajibkan oleh undang-undang untuk mendaftar dengan agensi negeri untuk menjalankan perniagaan di sebuah negeri.

Petua

Elakkan memberikan maklumat akaun bank perniagaan atau peribadi anda atau nombor Jaminan Sosial anda terlebih dahulu. Anda mungkin mendapati perniagaan anda dikenakan bayaran dan anda berisiko mencuri identiti anda. Berhati-hatilah dengan laman web syarikat pinjaman yang meniru pemberi pinjaman dan institusi kewangan terkenal.

Jangan menganggap nama peniru menyiratkan adanya persatuan. Ini adalah taktik biasa yang digunakan oleh penipu pinjaman. Akhirnya, jangan menganggap laman web yang muncul secara profesional menunjukkan kesahihan. Penipu canggih sering menggunakan laman web licin lengkap dengan blog, artikel maklumat dan ciri lain untuk mewujudkan penampilan yang sah.