Pencetak Saya Tidak Mencetak Garis & Titik Tertentu

Perniagaan anda bergantung pada perkakasan keluarannya untuk dokumen dan persembahan kritikal, jadi kekurangan bahan cetak anda bermaksud dakwat terbuang, toner dan kertas, apatah lagi waktu kerja dialihkan dari tugas syarikat ke penyelesaian masalah peralatan. Sebilangan kekurangan menghasilkan garis dan tanda tambahan di halaman, sementara yang lain menghasilkan kawasan yang belum dicetak di mana teks atau grafik harus muncul. Sekiranya halaman anda menunjukkan watak-watak teks dengan sebahagian bentuk suratnya hilang atau kecacatan keluaran lain, mulakan kerja detektif anda dengan persediaan percetakan dan jalan pencetakan anda.

Penyumbat

Pencetak Inkjet dapat mengembangkan kartrij tersumbat yang menyebabkan kecacatan pada keluarannya, termasuk kekosongan dalam baris teks. Masalah ini sering muncul setelah perkakasan anda tidak digunakan untuk jangka masa tertentu, yang boleh menyebabkan dakwat menjadi kering. Untuk menyelesaikannya, gunakan rutin pembersihan kepala cetak, yang dapat anda akses dari dalam perisian kawalan yang anda pasang di komputer semasa pertama kali memasang pencetak. Beberapa peranti merangkumi mod pembersihan ringan dan mendalam. Sekiranya berlaku penyumbatan yang teruk, anda mungkin perlu menjalankan lebih dari satu kitaran untuk membasmi masalah tersebut. Oleh kerana prosedur ini menggunakan dakwat, harapkan tahap penggunaan anda menurun setelah anda menyelesaikan urutan pembersihan anda.

Penjajaran Printhead

Apabila kepala cetak inkjet tidak sesuai, anda mungkin melihat jurang output yang disebabkan oleh salah penggunaan dakwat. Sama seperti anda menyelesaikan penyumbatan dengan kitaran pembersihan, anda menggunakan rutin penjajaran bawaan pencetak anda untuk memperbaiki masalah kepala cetak. Anda mungkin perlu mencetak halaman ujian, mengenal pasti contoh terbaik dari setiap beberapa kumpulan sampel output, dan memasukkan nombor sampel yang sesuai untuk menyelesaikan prosedur penjajaran.

Kartrij Laser

Pencetak laser dapat menghasilkan garis sesat pada keluarannya apabila dram yang menggambarkan setiap halaman mengalami goresan. Sebilangan pencetak laser meletakkan drum di dalam kartrij toner, sementara reka bentuk perkakasan lain menggunakan bahan habis pakai yang terpisah untuk toner dan drum. Kartrij yang rosak juga boleh menghasilkan kekosongan pada output bercetak. Sebelum anda memulakan penyelesaian masalah ciri perkakasan seperti pelebur yang mengikat toner ke atas kertas, tukar kartrij toner atau kartrij anda untuk menolaknya sebagai penyebab kecacatan output anda.

LED kotor

Pencetak LED beroperasi sama seperti cara halaman gambar pencetak berasaskan toner lain, tetapi dengan sekumpulan LED sebagai sumber cahaya kaedah output dan bukannya laser. Sekiranya habuk kertas, toner liar atau bahan cemar lain mengaburkan LED, output akan terganggu kerana pencetak tidak dapat menggunakan toner di tempat ia menghasilkan detail halaman yang terdapat dalam dokumen anda. Untuk merapikan perkakasan anda, lap kepala cetak dengan kain bersih dan bebas serat.