Kepentingan Pampasan di Tempat Kerja

Majikan pintar tahu bahawa menjaga pekerja yang berkualiti memerlukan penyediaan pakej pampasan dan faedah yang tepat. Pampasan merangkumi gaji, gaji, bonus dan struktur komisen. Majikan tidak boleh mengabaikan bahagian faedah dari pampasan dan faedah pekerja, kerana faedah tersebut mempermanis kontrak pekerjaan dengan keutamaan yang diperlukan oleh kebanyakan pekerja.

Menarik Bakat Teratas

Orang selalu berusaha untuk meletakkan diri mereka pada kedudukan terbaik dari segi kewangan. Mereka yang bernilai jumlah gaji tertentu sering mengetahui nilainya dan akan mencari jawatan yang membayar dengan sewajarnya. Lakukan penyelidikan mengenai bentuk pampasan dan faedah pesaing anda. Pastikan anda menawarkan pakej yang serupa dengan bakal pekerja anda sehingga anda menarik calon terbaik untuk syarikat anda. Mengambil calon yang tepat pada kali pertama mengurangkan kos pengambilan pekerja dan membantu membebaskan pemilik perniagaan untuk tugas lain.

Peningkatan Motivasi Pekerja

Menggaji pekerja dengan betul menunjukkan anda menghargai mereka sebagai pekerja dan sebagai manusia. Apabila orang merasa dihargai, mereka merasa lebih senang datang bekerja. Secara keseluruhannya semangat syarikat meningkat dan orang-orang termotivasi untuk datang bekerja dan melakukan pekerjaan dengan baik. Selain itu, apabila pekerja mengetahui ada bonus atau komisen, mereka semakin terdorong untuk memberikan hasil yang lebih hebat. Pelan pampasan bonus dan komisen menjadi fokus kejayaan.

Tingkatkan Kesetiaan Pekerja

Apabila pekerja dibayar dengan baik dan gembira, mereka cenderung tinggal bersama syarikat itu. Pampasan yang betul adalah salah satu faktor mengapa pekerja kekal dengan majikan. Kesetiaan bermaksud pemilik perniagaan tidak perlu terus menghabiskan masa, wang dan tenaga untuk merekrut calon baru. Pengekalan pekerja dan kadar perolehan rendah adalah bagus untuk majikan yang memupuk pasukan yang tahu apa yang harus dilakukan. Pasukan itu juga termotivasi untuk menjadi sebahagian daripada pasukan, dan mereka menyelesaikan tugas dengan baik.

Peningkatan Produktiviti dan Keuntungan

Pekerja yang senang adalah pekerja yang produktif. Produktiviti berkaitan dengan pampasan bermula dengan pekerja merasa dihargai yang meningkatkan motivasi dan kesetiaan. Bukan sahaja pekerja lebih terdorong untuk melakukan pekerjaan dengan baik, tetapi juga, semakin lama orang bekerja dengan syarikat, semakin mereka tahu dan semakin cekap mereka menjadi. Semua ini membawa kepada peningkatan produktiviti.

Kepuasan Kerja Sehingga Orang Tetap

Membuat rancangan pampasan yang tepat membawa kepada kepuasan kerja yang lebih kuat. Pelan pampasan yang betul merangkumi faedah, bersama dengan semua bonus lain yang ada. Pekerja sering membanggakan bonus percutian atau mereka melihat dengan teliti bagaimana prestasi saham syarikat kerana mereka mempunyai pilihan saham. Program pampasan yang tepat melaburkan pekerja ke dalam pekerjaan yang dilakukan, yang memberi mereka rasa kepuasan yang lebih kuat apabila syarikat berjaya. Mereka tahu bahawa mereka akan dihargai atas usaha mereka; semua orang suka dihargai.