Apakah Kesan Tahap Harga Berkesan?

Kesan daripada harga yang efektif secara amnya adalah lebihan inventori, tetapi hanya jika harga keseimbangan pasaran jatuh di bawah paras tersebut. Lantai harga berfungsi sebagai jaring pengaman hanya jika harga jatuh cukup rendah. Sebagai contoh, kerajaan persekutuan membeli lebihan barang pertanian tertentu untuk menguruskan aliran inventori sepanjang tahun dan menyokong industri pertanian AS.

Meletakkan Had Yang Lebih Rendah pada Harga

Penjualan adalah fungsi harga dan volume, dan harga adalah fungsi penawaran dan permintaan. Seiring kenaikan harga, permintaan turun, tetapi margin keuntungan lebih tinggi. Apabila harga menurun, permintaan meningkat, tetapi anda harus menjual lebih banyak untuk menebus kerugian dalam margin. Matlamat harga minimum adalah untuk memastikan harga tetap tinggi. Menjaga harga tinggi mengganggu aliran pasaran biasa dengan meletakkan had harga yang lebih rendah. Akibatnya, jika lantai baru dibuat, permintaan mungkin tidak dapat mengikuti persediaan.

Kesannya: Tiada Kesan atau Lebihan

Harga yang lebih tinggi diterjemahkan menjadi lebihan bekalan segera - harga minimum menghalang pasaran daripada dapat menjatuhkan harga untuk menyingkirkan inventori. Dengan kata lain, pembeli dan penjual tidak dibenarkan menukar barang dengan harga yang lebih rendah daripada harga yang ditentukan sebelumnya. Walau bagaimanapun, di pasaran di mana harga keseimbangan adalah $ 5 dan harga minimum ditetapkan pada $ 4, tidak akan ada kesan terhadap penawaran kerana harga minimum mesti ditetapkan lebih tinggi daripada harga pasaran agar dapat mempengaruhi inventori.

Campur Tangan Kerajaan

Dalam situasi tertentu, kerajaan membeli lebihan inventori dan membantu mereka yang menjalankan perniagaan pertanian untuk menguruskan aliran hasil panen dan pendapatan dengan lebih baik serta risiko yang terlibat dalam bergantung pada barang yang berkaitan dengan cuaca. Dengan cara ini, harga minimum ditetapkan untuk mengurangkan keparahan kitaran permintaan dan penawaran untuk pertanian. Walaupun ada lebih banyak bekalan pada satu bahagian tahun ini, ada yang kurang dari yang lain, yaitu ketika pemerintah menjual kelebihan penawaran.

Gaji minimum

Salah satu contoh terbaik kesan kenaikan harga efektif adalah gaji minimum. Di banyak negeri, undang-undang gaji minimum persekutuan tidak mempunyai kesan kerana kadar upah pasaran bagi pekerja melebihi gaji minimum. Sebilangan penggubal undang-undang berpendapat bahawa kenaikan upah minimum meningkatkan pengangguran, kerana majikan yang mungkin menawarkan pekerjaan dengan kadar yang lebih rendah akan memilih untuk menangguhkan pengembangan atau menyebarkan pekerjaan di antara pekerja yang ada daripada membayar gaji yang lebih tinggi daripada yang mereka rasa pekerjaan itu bernilai. Ada yang berpendapat bahawa kenaikan gaji minimum meningkatkan taraf hidup dan nilai buruh, sambil mengelakkan majikan mengambil kesempatan daripada pekerja mereka.