Cara Mengetahui Tarikh Pembuatan pada Komputer HP

Sekiranya anda perlu melakukan pembaikan pada komputer HP syarikat anda, kemungkinan pekerja di bengkel akan bertanya kapan ia dibuat. Ini membantu juruteknik mendapatkan idea mengenai jenis komponen pengganti yang diperlukan. Sekiranya masalah perkakasan biasa melanda komputer yang dihasilkan dalam jangka masa tertentu, mencari tarikh dapat membantu juruteknik mempercepat pembaikan anda, menjadikan komputer kembali berfungsi untuk membantu mengelakkan kehilangan produktiviti pejabat. Yang anda perlukan untuk menentukan tarikh pembuatan HP anda adalah nombor siri.

1

Cari nombor siri komputer anda, yang biasanya terukir di panel perumahan belakang. Sekiranya komputer anda masih memaparkan pelekat berhampiran bahagian belakang menara, nombor siri juga terdapat di sana.

2

Cari tahun pembuatan di antara pelbagai huruf dan angka. Sebilangan besar siri HP bermula dengan huruf, mempunyai beberapa nombor di tengah, dan diakhiri dengan kumpulan huruf yang lain. Tahun pembuatan akan muncul di tengah-tengah nombor sebagai empat digit berturut-turut. Sekiranya anda membeli komputer anda yang baru, cari tahun anda membelinya.

3

Cari dua digit yang mengikuti tahun pembuatan. Ini menunjukkan minggu komputer anda dihasilkan. Contohnya, jika tahun pembuatan anda adalah "2009" dan diikuti dengan "14", komputer dipasang pada minggu ke-14 2009.

4

Lihat kalendar tahun pembuatan, atau kalendar tahun semasa jika anda tidak dapat mencarinya. Langkau ke minggu komputer anda dihasilkan untuk mengetahui bulan mana komputer anda dihasilkan.