Kesan Melepaskan Hard Drive Laptop

Dari semasa ke semasa semasa menyelesaikan masalah komputer riba (dan terutama ketika jaminan anda habis), anda mungkin perlu membuka komputer riba untuk mengeluarkan dan memasang semula komponen. Melepaskan cakera keras komputer riba tidak akan menyebabkan masalah berterusan dengan komputer riba anda selagi anda berhati-hati semasa bekerja di dalam.

Kesan pada Hard Drive

Anda tidak boleh mengeluarkan cakera keras komputer riba jika pemacu masih berfungsi, tetapi jika anda memutuskan, berhati-hatilah bahawa melepaskan pemacu akan menyebabkan elektrik statik yang merosakkan kandungannya. Semasa bekerja dengan cakera keras, atau di dalam komputer secara amnya, lebih baik bekerja di permukaan yang bersih dan kering dan selalu menyentuh objek yang dibumikan (meja, kerusi, orang lain) sebelum menyentuh komputer untuk memastikan anda tidak ' t menghantar statik ke komponen elektronik rapuh. Gegaran statik boleh merosakkan sektor pada cakera keras dan boleh menyebabkan anda kehilangan maklumat.

Kesan terhadap Cara Komputer Beroperasi

Pemacu keras di komputer anda menyimpan semua fail anda dan sistem operasi, yang penting untuk menggunakan komputer. Sekiranya anda mengeluarkan cakera keras dan tidak memasukkan cakera keras baru, komputer akan tetap hidup, tetapi tanpa cakera keras tidak ada sistem operasi, jadi komputer tidak akan dimuat dan anda tidak akan dapat buat apa sahaja dengannya. Komputer boleh menghidupkan dan memaparkan skrin BIOS sistem tanpa cakera keras, jadi melepaskan pemacu tidak merosakkan apa-apa - hanya menjadikan komputer tidak berguna.

Kesan pada Laptop

Bekerja di dalam komputer riba tidak seperti bekerja di dalam komputer desktop; bahagiannya sangat kecil dan sepadan seperti teka-teki, jadi mungkin untuk melepaskan kepingan secara tidak sengaja semasa cuba mengeluarkan cakera keras. Sekiranya anda tidak berhati-hati, atau jika anda menggunakan terlalu banyak kekuatan, anda boleh merosakkan komputer.

Walau bagaimanapun, setiap komputer riba dibina secara berbeza. Pada satu model, cakera keras boleh duduk di ruang sendiri; pada yang lain, ia mungkin dapat diakses hanya setelah mengeluarkan komponen lain. Sebelum bekerja di dalam komputer anda, pastikan untuk memeriksa laman web pengeluar untuk mendapatkan panduan pemasangan; kebanyakan pengeluar komputer mempunyai panduan pemasangan yang lengkap melalui sokongan teknikal.

Kegagalan Pemacu Keras

Sekiranya cakera keras dalam komputer riba anda gagal dan jaminan komputer anda habis, satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah mengganti cakera keras dengan yang baru. Anda boleh membeli cakera keras yang sama - dalam kebanyakan kes - dari pengeluar komputer riba dan boleh mengganti pemacu sendiri dengan alat yang betul. Pemacu keras yang gagal adalah satu-satunya keadaan di mana anda harus melepaskan komputer riba dan mengeluarkan cakera kerasnya; anda tidak perlu dan tidak boleh melakukan ini sebagai sebahagian daripada penyelesaian masalah biasa.