Cara Menambah Pautan Media Sosial ke Saluran YouTube

YouTube, laman perkongsian video yang dimiliki oleh Google, mempunyai ratusan juta pengguna di seluruh dunia. Mengunggah video ke saluran YouTube anda akan membuka video Anda kepada penonton ini. Oleh kerana video anda menjadi lebih popular di YouTube, anda mungkin ingin menambahkan cara agar penonton video anda dapat berhubung dengan anda. Menambah pautan media sosial ke saluran YouTube anda dapat membantu anda membangun khalayak YouTube dan membuat rangkaian melalui setiap laman media sosial.

1

Buka penyemak imbas Internet anda. Pergi ke setiap laman media sosial anda dan salin URL masing-masing dengan mengklik pada bar alamat dan menekan kekunci "Ctrl" dan "C" pada papan kekunci anda. Tampalkannya dalam dokumen teks di komputer anda dengan menekan kekunci "Ctrl" dan "V" pada papan kekunci anda.

2

Beralih kembali ke penyemak imbas Internet anda. Pergi ke youtube.com. Log masuk ke akaun anda dengan mengklik pautan "Log Masuk" di sudut kanan atas. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda di medan teks yang disediakan dan klik butang "Masuk".

3

Klik pada nama pengguna YouTube anda di sudut kanan atas halaman YouTube. Pilih pilihan "Saluran" dari senarai juntai bawah.

4

Tatal ke bawah halaman saluran anda ke bahagian "Profil" dan klik pada pautan "Edit" di sudut kanan kotak kandungan bahagian tersebut.

5

Buka dokumen teks yang mengandungi pautan media sosial anda. Pilih semuanya dengan menekan "Ctrl" dan "A" pada papan kekunci anda. Salin pautan dan beralih kembali ke tetingkap penyemak imbas Internet yang mengandungi saluran YouTube anda. Tampal pautan ke bahagian "Tentang Saya" pada bahagian "Profil".

6

Klik butang "Simpan Perubahan" di bahagian bawah bahagian untuk menyimpan pautan media sosial anda ke saluran YouTube anda.