Bolehkah Saya Menukar PDF ke Format Pertukaran Cukai?

Format Pertukaran Cukai, atau TXF, adalah lanjutan untuk fail yang mengandungi data berkaitan cukai seperti pendapatan, perbelanjaan dan transaksi saham. Format fail standard ini disokong oleh beberapa perisian kewangan dan failnya serasi untuk diimport dari satu aplikasi penyediaan cukai ke aplikasi lain. Perisian yang disokong TXT merangkumi Turbo Tax, H&R Block dan Microsoft Money. Fail PDF mesti terlebih dahulu ditukar menjadi fail CSV sebelum boleh ditukar menjadi fail TXF.

Fail CSV

CSV bermaksud Commar Separated Values. Fail pelanjutan CSV memampatkan sejumlah besar data tabular dan menyimpannya dalam format teks biasa yang dipisahkan dengan koma. Ini membantu mengekalkan semua maklumat penting dan juga mengurangkan ukuran fail. Fail format CSV biasanya digunakan untuk menyimpan data yang disusun dalam spreadsheet dan pangkalan data.

Menukar PDF ke CSV

Adobe Acrobat Professional mempunyai fungsi "Eksport" yang membolehkan fail PDF ditukar menjadi beberapa format lain, termasuk CSV. Beberapa aplikasi pihak ketiga seperti Able2Extract (investintech.com/able2extract.html) dan Total PDF Converter (coolutils.com/pdf-to-csv) dapat menukar fail PDF menjadi fail CSV. Anda juga boleh menukar fail PDF menjadi fail CSV tanpa perlu memuat turun atau memasang perisian tambahan. Laman web penukaran dalam talian percuma, seperti Zamzar.com, menukar fail dari satu format ke format lain.

Menukar CSV ke TXF

TXF Express (txf-express.com/products.html) adalah antara aplikasi penukaran yang lebih terkenal yang digunakan oleh firma kewangan dan profesional perniagaan untuk menukar fail CSV ke dalam format TXF. Sebagai alternatif, 1099-B Importer (1099bimporter.com/) adalah aplikasi penukaran percuma yang boleh dimuat turun dan dipasang oleh pengguna di komputer mereka. Anda juga boleh menukar format CSV ke TXF melalui laman web. Rod Wishant, arkitek perisian komputer, membuat aplikasi dalam talian percuma untuk digunakan yang menukar fail CSV menjadi fail TXF (rodwhisnant.com/txf/).

Kesalahan Penukaran

Biasanya, dokumen kewangan menyimpan sejumlah besar data penting. Data kewangan juga dipaparkan dalam jadual yang kompleks dan mungkin mengandungi butiran unik seperti titik perpuluhan, simbol mata wang, formula dan tanda matematik. Walaupun aplikasi dapat mengubah file dari satu format ke format lain, tidak semua aplikasi memiliki track record 100 persen dalam menerjemahkan perincian yang muncul dalam satu format format ke file lain. Sebelum terjemahan, baca semula dokumen dengan teliti, terutamanya ketika PDF pertama kali diterjemahkan ke dalam fail CSV teks biasa sebelum ditukar menjadi fail TXF.