Folder Mana Yang Mempunyai Fail Pemacu Pencetak di Windows 7?

Menyelesaikan masalah pencetak yang tidak responsif? Masalah peningkatan Vista? Cuma ingin tahu mengenai sudut dan celah sistem fail anda? Windows 7 adalah sistem operasi yang jelas dan mesra pengguna, tetapi beberapa perkara sukar untuk dilacak semasa anda memerlukannya, seperti fail pemacu pencetak. Walaupun Windows 7 menjadikannya mudah untuk memasang, menyahpasang atau mengemas kini pemacu pencetak, OS tidak boleh menunjukkan anda ke fail yang sebenarnya.

Lokasi Folder Sistem

Buka Windows Explorer dan cari pemacu di mana sistem operasi Windows 7 dipasang (hampir selalu "C: \"). Tatal ke bawah untuk mencari folder Windows, dan klik di atasnya untuk mendedahkan folder sistem di dalamnya. Ironinya, fail sistem 32-bit disimpan di bawah folder "SysWOW64", sementara fail 64-bit berada di bawah folder "System32". Bergantung pada pemasangan dan perkakasan Windows 7 anda, salah satu atau kedua-duanya akan menjadi tempat pertama yang anda cari untuk pemacu pencetak

Lokasi Pemacu Pencetak

Lokasi utama pemacu pencetak untuk kebanyakan pengguna Windows 7 akan berada di salah satu daripada dua folder:

C: \ Windows \ System32 \ DriverStore \ FileRepository C: \ Windows \ System32 \ spool \ DRIVERS \ x64 \ 3

Folder "FileRepository" akan mempunyai sejumlah subfolder, dan mencari yang sesuai bergantung pada jenis pencetak yang telah anda pasang. Sebagai contoh, jika ia adalah pencetak Hewlett-Packard, folder akan dimulakan dengan "hp", sementara Canon biasanya bermula dengan "cn". Folder "x64 \ 3" hanya akan merangkumi sebilangan fail .dll untuk pencetak yang dipasang (atau tidak dipasang).

Keistimewaan Akaun Pengesahan / Pengguna

Windows 7 melaksanakan Kawalan Akaun Pengguna, jadi anda perlu mempunyai kelayakan yang betul untuk mengubah kandungan folder tertentu - termasuk hampir semua perkara dalam folder "Windows". Sekiranya anda belum mengatur hak istimewa Pentadbir, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk melihat fail dan folder ini, apalagi mengubahnya dengan cara apa pun. Cuba klik kanan pada ikon Windows Explorer dan pilih "Run as Administrator" sebelum menavigasi ke fail pencetak yang dimaksud.

Perkhidmatan Tunjang

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan "fail yang sedang digunakan" ketika anda cuba memindahkan atau menghapus fail, pemacu pencetak anda mungkin sudah dimuat oleh perkhidmatan Print Spooler. Pergi ke menu Mula anda, ketik "perkhidmatan" di kotak carian, dan klik pada "Perkhidmatan" (yang mempunyai ikon gear). Tatal ke bawah senarai sehingga anda melihat "Print Spooler" dan klik dua kali entri. Dalam kotak dialog yang muncul, klik "Berhenti."