Cara Menyimpan Gambar Tangkapan Skrin

Anda tidak memerlukan perisian khas untuk mengambil gambar layar komputer anda dan menyimpan gambar tersebut sebagai fail gambar. Anda boleh mengambil tangkapan layar dan menyimpannya dengan menggunakan kombinasi kunci pada papan kekunci dengan menggunakan Snipping Tool, yang dipasang secara lalai dengan sistem operasi Windows 8.

Kaedah Gabungan Utama

1

Siapkan layar anda untuk tangkapan layar dan cari kunci "Skrin Cetak" pada papan kekunci anda. Kunci boleh dilabelkan sebagai "PrtScn" atau "PrtSc." Pada kebanyakan papan kekunci komputer riba, anda mesti menekan dan menahan kekunci "Fungsi" untuk mengaktifkan kekunci "Skrin Cetak".

2

Tekan "Win-PrtScn" pada masa yang sama. Sekiranya anda menggunakan papan kekunci komputer riba, tekan juga kekunci "Fn". Sekiranya anda menggunakan tablet, tekan butang "Windows" dan butang "Turunkan Volume" secara serentak. Layar redup ketika gambar ditangkap, dan gambar disimpan ke folder bernama "Screenshots" di Pustaka Gambar anda.

3

Buka File Explorer dan arahkan ke folder Tangkapan Skrin. Klik gambar untuk membukanya di pemapar gambar lalai.

Kaedah Alat Merentap

1

Siapkan skrin anda untuk tangkapan layar

2

Tekan "Win-C" untuk membuka menu Charms.

3

Klik pilihan "Cari" dan ketik "Alat Memotong" ke dalam kotak Carian. Klik ikon "Cari".

4

Klik pautan "Alat Memotong" dalam senarai hasil untuk membuka alat.

5

Klik anak panah yang menunjuk ke bawah di sebelah pilihan "Baru".

6

Klik "Free-Form Snip" untuk memilih dan menangkap bahagian skrin anda dengan alat pilihan. Klik "Rectangular Snip" untuk menggambar segi empat tepat di sekitar kawasan skrin untuk pukulan. Klik "Window Snip" untuk mengambil tangkapan skrin tetingkap yang ditentukan. Klik "Potongan Skrin Penuh" untuk mengambil tangkapan skrin seluruh skrin anda. Apabila anda memilih satu pilihan, kawalan pemilihan atau kotak dialog yang sesuai akan terbuka.

7

Pilih kawasan skrin untuk ditangkap. Setelah pemilihan dibuat, tangkapan layar akan ditangkap secara automatik.

8

Klik pilihan "Simpan Snip".

9

Ketikkan nama untuk gambar ke dalam kotak "Nama File", dan kemudian pilih lokasi di mana fail tersebut harus disimpan di kotak drop-down "Simpan Dalam". Klik butang "Simpan" untuk menyimpan fail.