Cara Memasukkan Rujukan di PowerPoint 2007

Apabila anda perlu menambahkan rujukan berguna untuk slaid dalam persembahan perniagaan anda, anda boleh menggunakan sistem rujukan yang sama seperti yang disyorkan oleh Royal Society of Chemistry ketika membuat dokumen dan kertas profesional. Dalam sistem ini, anda meletakkan nombor di sebelah kandungan yang ingin anda rujuk. Setiap nombor menunjukkan rujukan sebenar yang terdapat dalam senarai rujukan di tempat lain dalam dokumen. PowerPoint 2007 tidak mempunyai alat yang membuat rujukan, tetapi anda masih boleh memasukkannya ke slaid dan menambahkan senarai rujukan ke bahagian bawah slaid menggunakan alat yang dimiliki oleh PowerPoint.

Tambah Nombor Rujukan

1

Buka persembahan PowerPoint dan arahkan ke slaid yang mempunyai kandungan yang ingin anda rujuk. Anda akan meletakkan rujukan dan senarai rujukan anda di slaid ini. Klik butang "Masukkan" pita dan kemudian klik "Kotak Teks."

2

Klik di mana sahaja pada slaid, tahan butang tetikus kiri anda dan seret tetikus untuk membuat kotak teks.

3

Klik di dalam kotak teks dan taip "1" (tanpa petikan). Nombor ini menjadi nombor rujukan pertama yang akan anda gunakan untuk merujuk bahagian kandungan anda.

4

Klik kotak teks untuk memilihnya dan kemudian beralih ke bahagian Font pita di tab Laman Utama. Bahagian ini mengandungi butang tebal dan miring yang membolehkan anda mengubah penampilan teks di kotak teks. Klik salah satu butang ini jika anda mahu nombor rujukan anda dicetak tebal atau miring.

5

Klik butang "Font Color" dan klik salah satu warna jika anda mahu nombor tersebut mempunyai warna tertentu.

6

Klik di dalam kotak teks dan seret ke hujung ayat yang ingin anda rujuk. Seret kotak teks sehingga angka tersebut muncul sedikit di atas garis dasar teks dan kelihatan seperti superskrip.

7

Klik kanan kotak teks nombor rujukan dan pilih "Salin." Tekan "Ctrl-V" untuk menambah kotak teks baru ke slaid. Kotak teks baru ini adalah salinan yang asal.

8

Klik kotak teks teks baru dan seret ke hujung ayat lain yang ingin anda rujuk. Seret kotak teks baru sehingga muncul di sebelah kanan kandungan yang ingin anda rujuk, lalu seret ke atas sedikit sehingga menjadi superskrip.

9

Klik dua kali di dalam kotak teks baru. PowerPoint menyoroti nombor 1. Taip "2" (tanpa petikan) di dalam kotak teks. Ini menjadi nombor rujukan kedua anda. Terus tekan "Ctrl-V" untuk membuat kotak teks tambahan yang diperlukan. Setelah membuat kotak teks baru, pindahkan ke teks yang ingin anda rujuk dan letakkan seperti yang dijelaskan pada langkah sebelumnya. Setiap kali anda membuat kotak teks baru, tambah nombor kotak teks satu. Sekiranya sebaris teks mempunyai lebih dari satu rujukan, pisahkan angka dengan menambahkan koma selepas nombor pertama, seperti yang ditunjukkan dalam contoh berikut:

1,2

Anda boleh melakukan ini dengan mengetik koma setelah “1” yang muncul di kotak teks pertama.

Buat Senarai Rujukan

1

Pindah ke pita dan klik "Masukkan." Klik "Kotak Teks" dan kemudian klik kawasan kosong di slaid. Tahan butang tetikus kiri anda dan seret tetikus ke kanan untuk membuat kotak teks lebar yang membentang dari sebelah kiri slaid ke sisi kanan slaid. Kotak teks ini menjadi senarai rujukan yang menyimpan teks yang anda rujuk. Klik di dalam kotak teks ini, tahan butang tetikus kiri anda dan seret kotak teks ke bahagian bawah slaid.

2

Klik di dalam kotak teks setelah anda meletakkannya dan taipkan nombor "1" (tanpa petikan) di kotak teks. Tekan bar ruang anda untuk menambahkan spasi selepas nombor dan taipkan teks yang ingin anda gunakan untuk rujukan pertama anda.

3

Tekan "Enter" untuk membuat baris kosong baru di bawah baris pertama dan ketik "2" (tanpa petikan). Tekan bar ruang anda dan taipkan teks yang anda mahu gunakan untuk rujukan kedua anda selepas "2." Contoh berikut menunjukkan bagaimana teks dalam kotak teks mungkin muncul setelah menambahkan dua rujukan:

1 Ini adalah teks untuk rujukan pertama saya. 2 Ini adalah teks untuk rujukan kedua saya.

4

Tambahkan baris tambahan yang diperlukan ke kotak teks rujukan yang diperlukan. Sebagai contoh, jika anda membuat empat kotak teks bernombor, tambahkan empat rujukan ke kotak teks rujukan anda seperti yang dijelaskan pada langkah sebelumnya.