Apakah Intimidasi Tempat Kerja?

Tidak ada yang suka bekerja di persekitaran kerja yang menakutkan. Terkena buli, ancaman dan penghinaan mempengaruhi kerjaya, kewangan dan kesihatan pekerja. Dalam beberapa kes, tingkah laku ini mungkin tidak sah, dan boleh mengakibatkan hukuman jenayah dan sipil bagi pelaku dan pemilik perniagaan. Pemilik perniagaan, pengurus dan pekerja semuanya berperanan dalam mengenal pasti dan memerangi intimidasi dan intimidasi di tempat kerja.

Intimidasi di Tempat Kerja

Ramai orang berpendapat bahawa ejekan di sekolah berhenti selepas sekolah menengah. Malangnya, ini tidak selalu berlaku. Orang dewasa mungkin terlibat dalam tingkah laku buli di tempat kerja, menjadi mangsa bawahan, rakan sekerja dan kadang-kadang bahkan orang atasan. Tingkah laku buli, terutama ketika dilakukan oleh seseorang dalam posisi pengawas, pengurusan atau eksekutif, dapat mengintimidasi pekerja agar menerima perlakuan buruk dan pelanggaran hak mereka. Sebagai tambahan, mangsa dan saksi buli di tempat kerja boleh menyebabkan gejala kesihatan fizikal dan mental yang negatif yang boleh mempengaruhi kualiti hidup dan perkembangan kerjaya.

Definisi Buli

Buli dapat difahami sebagai corak tingkah laku agresif, menghina dan kasar terhadap pihak lain. Pengganggu di tempat kerja memilih sasarannya dengan pelbagai alasan. Dalam beberapa kes, pengganggu cemburu terhadap mangsa yang menjadi sasarannya dan melakukan taktik intimidasi untuk merosakkan reputasi dan prestasi kerja mangsa. Walau bagaimanapun, motif pengganggu mungkin lebih bersifat peribadi dan kejam. Individu-individu ini boleh memilih mangsa yang rentan dan tidak mempunyai jaringan sokongan sosial atau profesional yang kuat.

Intimidasi dan buli di tempat kerja boleh mengambil banyak bentuk, termasuk buli siber, gangguan seksual, penghinaan dan penghinaan, menyerang pekerja dengan berteriak dan memaki, dan ancaman keganasan. Dalam semua kes, tingkah laku pendera berfungsi untuk menakut-nakutkan dan mengaibkan mangsa atau mangsa.

Kesalahan Di Sekitar Tempat Kerja Gangguan

Kesahan mengenai gangguan di tempat kerja adalah masalah yang rumit. Undang-undang persekutuan melarang beberapa jenis gangguan di tempat kerja, seperti intimidasi atau buli pemberi maklumat atau orang yang dilindungi di bawah undang-undang anti diskriminasi, tetapi tidak semua jenis gangguan semestinya menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, beberapa negeri dan perbandaran memberikan perlindungan yang lebih luas kepada pekerja daripada bos dan rakan sekerja yang membuli.

Kategori Terlindung

Undang-undang anti-diskriminasi persekutuan melarang gangguan, buli atau intimidasi pekerja berdasarkan usia (bagi mangsa berusia 40 tahun ke atas), seks, asal kebangsaan, bangsa, kecacatan atau agama. Ini bermaksud persekitaran kerja yang bermusuhan disebabkan oleh pemilik syarikat, pengurus, pekerja atau bukan pekerja boleh dikenakan tindakan tatatertib oleh Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama. Sebagai tambahan, mangsa buli, dan juga rakan sekerja lain yang terjejas oleh persekitaran kerja yang bermusuhan, mungkin dapat menuntut majikan atas kegagalannya menangani dan menghentikan intimidasi.

Pemberi Maklumat

Pemberi maklumat juga mempunyai perlindungan persekutuan terhadap tindakan balas majikan. Pekerja yang telah melaporkan salah laku atau kegiatan jenayah dilindungi daripada keadaan tempat kerja yang bermusuhan.

Perbuatan Jenayah Terhadap Mangsa

Dalam beberapa kes, buli dan gangguan di tempat kerja berupa aktiviti jenayah terhadap mangsa. Ini mungkin termasuk pencurian atau vandalisme harta peribadi mangsa, ancaman keganasan, penderaan seksual atau bateri fizikal. Apabila keadaan meningkat ke tahap ini, penting bagi mangsa untuk melakukan apa yang mereka perlukan untuk merasa selamat. Sekiranya perlu, mangsa harus menghubungi 911 dan meminta campur tangan polis. Memfailkan laporan polis juga dapat dijadikan bukti berharga jika mangsa perlu memohon tunjangan pengangguran atau memutuskan untuk mengajukan aduan undang-undang terhadap majikan atau pelaku.

Undang-undang Negeri dan Tempatan

Kerana undang-undang pekerjaan persekutuan hanya memberikan perlindungan terhad terhadap gangguan di tempat kerja, beberapa negeri dan kota telah meluluskan undang-undang dan peraturan yang melarang gangguan sepenuhnya atau memperluas kategori di mana gangguan itu tidak sah.

Pampasan Pengangguran

Manfaat pengangguran ditujukan untuk orang yang kehilangan pekerjaan tanpa kesalahan mereka sendiri. Dalam kebanyakan kes, orang yang secara sukarela berhenti kerja tidak berhak menuntut pengangguran. Walau bagaimanapun, beberapa negeri mengakui bahawa intimidasi, gangguan dan buli di tempat kerja merupakan pembuangan yang membina. Ini bererti persekitaran kerja menjadi sangat teruk sehingga pihak majikan secara efektif menjadikan pekerja tidak dapat bekerja di sana dengan selamat. Dalam kes sedemikian, pekerja mungkin dapat menuntut faedah.

Petua

Pekerja yang dibuli yang memilih untuk berhenti kerja harus sedar bahawa bekas majikan mereka boleh mencabar tuntutan pengangguran. Pekerja harus bersedia untuk mendokumentasikan kesnya kepada pekerja atau pengadil agensi pengangguran yang akan membuat keputusan mengenai apakah tuntutan manfaat itu sah. Permohonan pengangguran kadang-kadang memerlukan beberapa minggu atau bulan untuk diselesaikan, jadi pekerja harus bersedia secara kewangan untuk menyokong dirinya sendiri sementara menunggu persetujuan faedah.

Akibat Buli di Tempat Kerja

Akibat buli boleh menjadi teruk bagi mangsanya. Banyak sasaran buli melaporkan mengalami tekanan yang melampau, yang boleh disertai dengan gejala fizikal seperti masalah pencernaan, insomnia dan tekanan darah tinggi. Mangsa juga boleh melaporkan kemurungan, kegelisahan dan penurunan harga diri. Sebilangan pengganggu mungkin menyebarkan gosip negatif mengenai mangsa, yang mungkin mencederakan tempat kerja, industri dan reputasi peribadi mangsa. Lama kelamaan, prestasi kerja mangsa juga mungkin tergugat.

Dalam kes di mana prestasi kerja mangsa merosot, dia mungkin diberhentikan dari syarikat atau harus menerima penurunan pangkat. Ini boleh membawa kesan bencana pada karier mangsa, kerana dia mungkin mengalami kesukaran untuk mencari pekerjaan baru tanpa rujukan positif atau sokongan dari mantan penyelia dan rakan sekerja.

Akibat lain dari buli di tempat kerja adalah penurunan semangat pekerja. Pekerja yang bukan sasaran mungkin masih memerhatikan apa yang sedang berlaku dan mendapati diri mereka berusaha untuk mengelakkan diri dari terjerat di tempat kerja pengganggu. Pada waktunya, budaya intimidasi beracun dapat mengambil alih pejabat. Pekerja berkualiti tinggi biasanya akan meninggalkan tempat kerja secepat mungkin, yang boleh memberi kesan jangka panjang yang negatif terhadap perniagaan itu sendiri.

Tanggungjawab Majikan

Majikan mempunyai kewajiban moral, dan seringkali sah, untuk mencegah dan menangani intimidasi, gangguan dan buli di tempat kerja. Usaha anti-gangguan merangkumi dasar sumber manusia yang kuat yang melarang gangguan dan memudahkan pekerja melaporkannya. Majikan juga boleh berusaha untuk memupuk budaya kerja dan positif di tempat kerja yang mendorong pekerja dan penyelia sama-sama memperlakukan satu sama lain dengan hormat. Buku panduan pekerja harus merangkumi definisi gangguan dan diskriminasi yang jelas dan menjelaskan kedua-dua dasar rungutan syarikat dan akibatnya bagi mereka yang melakukan gangguan di tempat kerja.

Strategi Pekerja

Buli dan intimidasi boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Ini kerana pelakunya sering memulai dengan menguji sasarannya dengan penggalian kecil dan "menggoda" untuk melihat bagaimana mangsa bertindak balas. Sekiranya sasaran tidak berdiri sendiri atau meminta bantuan dari sumber manusia, pembuli itu dapat memperhebatkan usahanya dan bahkan berusaha untuk membuat pekerja dan pengurus lain bergabung.

Pekerja yang merasa terintimidasi di tempat kerja atau merasakan bahawa mereka diganggu harus mengambil tindakan. Sikap sopan terhadap komen yang merendahkan atau konfrontasi yang tenang mengenai tingkah laku yang menyinggung perasaan mungkin cukup untuk mencegah pembuli. Sekiranya strategi ini tidak berjaya, atau pelakunya adalah pengurus, pekerja mungkin ingin membincangkan keadaannya dengan wakil sumber manusia. Sekiranya ini tidak menghasilkan ketetapan, mungkin bijak untuk mendapatkan pekerjaan baru.

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, pekerja mungkin ingin berbincang dengan peguam pekerjaan. Seorang peguam boleh meninjau keadaan penyalahgunaan dan memberitahu pekerja jika dia mempunyai kes undang-undang terhadap syarikat itu.

Petua

Pekerja yang dilecehkan atau dibuli harus berusaha untuk mencatat apa yang berlaku. Sekiranya boleh, berkomunikasi dengan pengganggu, bersama HR dan penyelia anda, melalui e-mel sehingga ada catatan bertulis mengenai apa yang sedang berlaku. Menyimpan jurnal yang mendokumentasikan insiden juga dapat membantu pekerja yang mungkin perlu pergi ke mahkamah atau memohon tunjangan pengangguran.