Cara Memampatkan Fail Gelombang untuk E-mel

Semasa mengumpulkan dan membuat fail audio untuk perniagaan anda, anda mungkin menemui Waves. Fail gelombang, yang biasa disebut WAV, adalah fail audio digital yang mengandungi lebih banyak data dan menghasilkan semula kandungan audio jauh lebih baik daripada MP3 dan media termampat lain. Kerana WAV lebih besar daripada MP3, anda mungkin tidak dapat mengirim e-mel WAV jika ukurannya melebihi had ukuran yang dikenakan oleh perkhidmatan e-mel anda. Anda boleh menjadikan WAV anda lebih kecil dengan menyalinnya ke folder zip.

1

Buka folder yang mengandungi fail WAV yang ingin anda hantarkan melalui e-mel.

2

Klik kanan fail dan pilih "Properties." Perhatikan nilai yang muncul di sebelah kata "Ukuran" di tetingkap Properties yang terbuka.

3

Klik "OK" untuk menutup tetingkap itu dan kemudian klik kanan fail WAV anda untuk melihat menu pilihan.

4

Klik "Folder Mampat (zip)." Windows membuat folder zip baru yang namanya sepadan dengan nama fail WAV anda. Folder ini juga mempunyai sambungan fail ZIP. Anda akan melihat folder ini dalam folder yang sama dengan fail WAV anda. Klik kanan folder itu dan pilih "Properties" untuk melihat ukuran folder. Ia akan lebih kecil daripada ukuran fail WAV asal anda.