Definisi Penjualan Kredit Bersih pada Neraca

Perniagaan kecil anda dapat meningkatkan penjualan dengan membenarkan pelanggan membawa baki yang belum dibayar. Pelanggan mendapat kepuasan menikmati produk dengan segera sambil menangguhkan pembayaran. Walau bagaimanapun, penjualan kredit tersebut boleh mempengaruhi aliran tunai anda dan mesti diambil kira pada kunci kira-kira anda. Anda harus mengesan jumlah penjualan kredit bersih anda setiap bulan. Penjualan kredit tidak termasuk pembelian kad kredit kerana anda mendapat pembayaran segera bagi pihak bank yang mengeluarkan kad tersebut.

Jualan Kasar

Untuk mendapatkan jualan kredit bersih anda, hitung penjualan kasar anda. Angka ini adalah jumlah dolar semua transaksi pelanggan untuk bulan tersebut. Semasa mencari nombor ini, abaikan sumber penjualan seperti sama ada wang tunai atau kredit. Cukup cari jumlah dolar semua produk yang anda jual.

Jualan Tunai

Tentukan berapa banyak penjualan anda yang dibayar secara tunai. Jumlahkan penjualan tunai anda dan tolak dari penjualan kasar anda. Angka jualan kasar anda boleh mengelirukan. Itu tidak benar-benar menggambarkan berapa banyak yang anda jual kerana anda mempunyai barang lain yang mesti anda tolak.

Pulang

Anda mesti menjelaskan semua produk yang dikembalikan atas alasan apa pun. Ini tidak boleh dikira sebagai penjualan kerana anda harus mengembalikan pembayaran kepada pelanggan. Cari jumlah dolar anda untuk pulangan dan tolak angka ini dari penjualan kasar anda.

Elaun

Sekiranya anda membuat elaun atau memberikan potongan untuk pelanggan yang sudah membeli produk dan tidak berpuas hati atas sebab tertentu, anda mesti menolak angka ini. Contohnya, jika seseorang membeli perkakas dan mendapati ia tergores, anda mungkin memberikan potongan harga untuk barang tersebut daripada mengembalikannya. Kurangkan elaun dari angka jualan kasar anda.

Penyata imbangan

Setelah anda mengurangkan penjualan tunai anda bersama dengan pulangan dan elaun, anda akan memperoleh angka penjualan kredit bersih anda. Masukkan angka ini pada kunci kira-kira anda sebagai "penjualan kredit bersih." Sesiapa yang melihat kunci kira-kira anda dapat mengenal pasti angka ini dengan cepat dan menentukan jumlah dolar yang anda bawa sebagai kredit.

Peratusan Jualan Kasar

Untuk mengetahui berapa peratus penjualan kasar yang anda bawa sebagai penjualan kredit, bahagikan angka penjualan kredit bersih dengan angka jualan kasar dan kalikan dengan 100. Contohnya, penjualan kredit bersih $ 20,000 dibahagi dengan penjualan kasar $ 100,000 sama dengan 0.2, yang anda darabkan dengan 100 dan anda dapati bahawa 20 peratus daripada jualan kasar anda adalah penjualan kredit bersih.