Cara Membuat Kalendar Tahunan di Excel

Sama ada kalendar yang terdapat di kedai runcit terlalu sopan untuk pejabat anda atau anda terlepas jualan kalendar akhir tahun, anda tidak akan terlalu jauh dengan kalendar tersuai anda sendiri. Ketuk koleksi templat perisian syarikat anda dengan menggunakan Microsoft Excel untuk membuat kalendar tahunan. Excel dilengkapi dengan banyak kalendar tahunan yang boleh anda buat sendiri, termasuk penyesuaian untuk peringatan dan juga penempatan logo syarikat anda. Dengan Excel, anda akan selalu mengetahui hari apa dan apa yang ada di pinggan anda sepanjang minggu, bulan atau tahun.

1

Lancarkan Excel dan klik tab "Fail". Klik pilihan "Baru" dan pilih butang "Kalendar" di tengah-tengah skrin Templat yang Tersedia.

2

Klik dua kali folder fail dengan tahun untuk kalendar yang anda mahukan. Tahun perisian anda akan menentukan tahun kalendar yang ada. Contohnya, Excel 2010 menawarkan kalendar 2012, 2011 dan 2010.

3

Tatal templat kalendar yang tersedia untuk tahun itu dan klik dua kali, seperti "Pencipta kalendar setiap tahun" dalam folder 2012. Selepas beberapa saat, kalendar tahunan akan dibuka di tetingkap hamparan Excel yang baru. Kalendar sekarang sudah lengkap, tetapi ada banyak pilihan yang boleh anda lakukan untuk memperibadikan dan menyesuaikannya.

4

Klik tab "Sisipkan" dan pilih butang "Gambar". Semak imbas ke logo syarikat anda dan klik dua kali padanya. Seretnya ke bahagian atas kalendar. Ini adalah kaedah yang ideal untuk memperagakan kalendar sekiranya anda mencetaknya sebagai hadiah promosi atau cuti akhir tahun.

5

Klik mana-mana tarikh di kalendar yang anda ingin menonjolkannya, seperti 29 September. Setelah sel itu dipilih, klik ikon baldi cat kecil pada pita. Secara lalai, ini akan menjadikan tarikh menjadi kuning, tetapi jika anda mengklik menu lungsur turun butang, anda boleh memilih warna baru. Pilihannya merangkumi ulang tahun pekerja, pengangkatan, mesyuarat eksekutif dan banyak lagi, semuanya dalam pelbagai warna sehingga anda dapat melihat apa yang berlaku pada bulan-bulan mendatang.

6

Klik tarikh lain dalam kalendar dan pilih ikon "B" untuk mencetak tebal tarikh itu. Anda juga dapat mengklik ikon warna font, yang merupakan "A" dengan garis merah di bawahnya. Ini akan menjadikan nombor tarikh menjadi merah, tetapi anda boleh memilih warna lain. Ini sangat sesuai apabila anda mahu kalendar anda menunjukkan tarikh akhir yang diunjurkan, apa yang terlambat dan yang akan datang, contohnya menggunakan warna merah dan hijau.

7

Klik tab "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai" untuk menyimpan kalendar. Ketik nama untuknya di bidang Nama Fail, pilih di mana di jaringan untuk menyimpannya dan klik butang "Simpan"