Cara Membuat Perkara Buram Menggunakan GIMP

Aplikasi penyuntingan gambar GIMP percuma membolehkan anda menambahkan kesan secara digital seperti mengaburkan pada foto dan gambar yang tajam ketika diambil. Anda boleh menerapkan kesan kabur secara selektif ke mana-mana bahagian gambar untuk menjadikan perkara-perkara tertentu kabur sambil mengekalkan ketajaman gambar yang lain. Ini sangat berguna untuk menjaga privasi, kerana anda dapat mengaburkan wajah, plat nombor, tanda nama, tanda atau objek lain yang dapat dikenali sebelum memuat naik gambar anda dalam talian.

1

Buka GIMP dan muatkan gambar dengan objek yang ingin anda kaburkan.

2

Klik alat pilihan dari Kotak Alat GIMP yang paling sesuai untuk memilih perkara dalam gambar yang anda mahu kabur. Contohnya, gunakan alat Rectangle Select untuk tanda, alat Ellipse Select untuk wajah atau alat Free Select untuk benda yang mempunyai bentuk yang tidak teratur.

3

Klik dan seret kursor tetikus anda ke bahagian gambar yang ingin anda kaburkan.

4

Klik "Penapis" dari bar menu, arahkan kursor ke atas "Blur," dan kemudian pilih jenis kabur yang ingin anda terapkan dari senarai pilihan.

5

Sesuaikan tetapan untuk jenis kabur yang anda gunakan. Kesan Blur biasa hanya melembutkan pemilihan, tetapi boleh digunakan berkali-kali untuk kesan yang lebih kuat; kekaburan Gaussian membolehkan anda menyesuaikan jejari kabur mendatar dan menegak untuk kesan yang sangat kabur; Motion blur membolehkan anda menyesuaikan panjang dan sudut kabur untuk mewujudkan kesan pergerakan; dan kabur Pixelize membolehkan anda menyesuaikan lebar dan ketinggian piksel pilihan untuk membuat distorsi kabur piksel.

6

Klik "OK" setelah anda berpuas hati dengan pratonton untuk menerapkan kesan kabur pada pilihan dalam gambar.

7

Gunakan salah satu alat pilihan untuk memilih kawasan gambar yang lain, dan kemudian ulangi proses untuk membuat lebih banyak perkara kabur, jika diperlukan. Anda boleh menerapkan kesan kabur yang berbeza pada perkara yang berbeza dalam gambar anda, seperti menerapkan kabur Pixelize pada wajah dan kabur Gaussian pada slogan yang menyinggung perasaan.

8

Eksport gambar dengan nama fail baru untuk menyimpan perubahan sambil mengekalkan gambar asal.