Mengapakah MS Outlook mengambil masa yang lama untuk dimulakan?

Microsoft Outlook adalah aplikasi utama yang digunakan oleh banyak perniagaan untuk menghantar e-mel dan menjadualkan mesyuarat. Ia boleh membuat kecewa apabila lambat memulakannya. Terdapat beberapa kemungkinan sebab mengapa Outlook mungkin lambat dimulakan, dan dalam beberapa kes, langkah-langkah dapat diambil untuk meningkatkan prestasi.

Outlook Tertunda Oleh Permulaan Komputer

Semasa komputer dimulakan, ia menjalankan tugas latar belakang seperti memulakan pelbagai program utiliti dan menjalankan imbasan anti-virus. Sekiranya Outlook dimulakan semasa komputer menjalankan tugas latar belakang, ia akan memakan masa lebih lama daripada biasanya. Outlook mungkin bermula dengan lebih pantas jika anda melancarkannya sekurang-kurangnya lima minit setelah memulakan komputer.

Outlook Mungkin Tertunda Menyambung ke Exchange Server

Pengguna rumah dan perniagaan kecil biasanya menggunakan Outlook untuk menghantar dan menerima e-mel dari perkhidmatan mel Internet atau penyedia perkhidmatan Internet. Mesej e-mel disimpan di komputer pengguna. Perniagaan sederhana dan besar biasanya menggunakan Outlook dengan pelayan Exchange, di mana mesej e-mel berada di pelayan perniagaan walaupun mereka diterima. Beberapa konfigurasi perniagaan menyimpan mesej tambahan pada drive bersama. Untuk memeriksa akaun anda, klik "File" dan pilih "Info." Sekiranya anda menggunakan pelayan Exchange, itu akan ditunjukkan di bawah alamat e-mel. Menjalin komunikasi dengan pelayan tempatan bergantung pada trafik rangkaian perniagaan, dan kelewatan apa pun boleh menjadikan Outlook mula perlahan.

Folder Mesej Outlook Hampir Kapasiti

Outlook menyimpan semua mesej e-mel, termasuk mesej yang dihapus, dalam satu fail dengan peluasan PST. Prestasi merosot apabila fail ini mencapai kapasiti. Sehingga Outlook 2002, fail ini terhad kepada 2GB. Sejak Outlook 2003, fail PST dapat memuat 20GB atau lebih, tetapi peningkatan Outlook tidak meningkatkan kapasiti fail PST yang ada. Sekiranya anda menggunakan Outlook 2010 dengan fail PST berusia 10 tahun, had 2GB masih berlaku. Untuk memanfaatkan fail PST berkapasiti Outlook yang lebih besar, anda perlu membuat fail PST baru dan mengimport mesej dari fail PST lama ke yang baru (lihat Sumber).

Outlook Mengurus Terlalu Banyak Mesej

Fail PST yang lebih besar menyimpan lebih banyak mesej, tetapi sebilangan besar mesej, terutama dengan lampiran, masih akan memperlambat Outlook. Jaga kelantangan mesej dalam keadaan terkawal dengan mengosongkan folder item yang dipadam, mengarkibkan mesej lama dan memadatkan folder PST secara berkala. Di bawah tab "Fail", pilih "Maklumat" dan pilih "Pembersihan Kotak Surat."

Untuk mengelakkan kotak surat tersekat, simpan lampiran e-mel yang diperlukan ke folder di komputer dan hapus e-melnya. Lampiran juga disimpan di Outlook ketika mesej e-mel dihantar, jadi hapus mesej yang dikirim bila mungkin. Dalam perniagaan, pekerja harus mengelakkan saling mengirim fail yang dilampirkan, dan menghantar pautan sebagai gantinya.

Outlook berkongsi Berbilang Kalendar

Kemampuan membagikan kalendar adalah ciri hebat Outlook, tetapi setiap kalendar bersama adalah maklumat tambahan yang perlu dimuatkan oleh Outlook. Hentikan perkongsian kalendar yang tidak perlu.

Outlook Menggunakan Terlalu Banyak Tambahan.

Pemasangan lalai Outlook merangkumi beberapa add-in yang membolehkan Outlook berintegrasi dengan pesanan segera dan media sosial. Ini boleh dilumpuhkan jika tidak diperlukan. Di bawah tab "Fail", pilih "Pilihan" dan pilih "Tambah." Pilih jenis untuk diuruskan dan klik "Pergi." Anda juga boleh mematikan suapan RSS yang tidak digunakan.

Outlook tidak mempunyai sumber komputer yang mencukupi

Outlook memerlukan sejumlah besar sumber komputer. Memori yang disyorkan untuk menjalankan Outlook adalah 512MB - dua kali ganda jumlah yang diperlukan oleh Excel atau Access. Sekiranya komputer lebih lama atau beberapa aplikasi besar berjalan, Outlook mungkin lambat dimulakan kerana jumlah memori yang diperlukannya.