Langkah-langkah untuk Menetapkan Semula Keras pada Laptop HP

Bagi pengguna komputer, kegagalan boot adalah seburuk yang berlaku. Mereka menghentikan semuanya sehingga anda menyelesaikan masalah ini, dan ada banyak kemungkinan penyebabnya: kehilangan kuasa, masalah cakera keras, memori yang rosak atau paparan yang buruk. Satu kemungkinan yang mudah diabaikan adalah tenaga yang tersimpan dalam kapasitor motherboard. Kadang-kadang menguras tenaga ini dengan tetapan semula yang keras dapat menjadikan komputer riba HP anda berfungsi semula.

Keluarkan Sumber Kuasa

Oleh kerana tujuan penetapan semula keras adalah untuk melepaskan kapasitor motherboard komputer riba anda, anda harus memulakan dengan mengeluarkan sumber kuasa mereka. Lakukan ini dengan mencabut kabel kuasa komputer riba dan mengeluarkan bateri dari ruang baterinya.

Keluarkan Peranti dan Sambungan Luaran

Anda juga mesti memutuskan sambungan komputer riba anda dari stesen dok, replicator port, pencetak, monitor luaran, dan juga peranti periferal seperti fon kepala, pembesar suara luaran, pemacu USB, kad memori, peranti input atau kamera web. Ini juga termasuk periferal tanpa wayar yang diaktifkan Bluetooth atau Wi-Fi. Matikan mereka.

Tahan Butang Kuasa

Setelah komputer riba dilucutkan aksesori dan bekalan kuasa, tahan butang kuasanya selama 15 saat untuk melepaskan kapasitor motherboard sepenuhnya yang melindungi ingatannya.

Gantikan Sumber Kuasa

Setelah menghabiskan kapasitor motherboard komputer riba, anda boleh memasang semula bateri dan menyambungkan semula kabel kuasa. Jangan mengaitkan perkara lain ketika ini.

Boot Ke Windows dan Pasang Kemas kini

Sekarang masanya untuk mengetahui sama ada anda menyelesaikan masalahnya. Tekan butang kuasa untuk menghidupkan komputer riba anda. Sekiranya anda diminta memasukkan "Safe Mode", gunakan kekunci anak panah anda untuk memilih pilihan "Start Windows Normally" dan tekan "Enter." Apabila komputer riba anda menyelesaikan kitaran boot, anda boleh menyambungkan semula periferalnya dan menjalankan "Pembantu Sokongan HP" dan "Kemas kini Windows" untuk mendapatkan pemacu peranti terkini.