Apakah Perbezaan Antara Pentadbiran Perniagaan & Pengurusan Perniagaan?

Dalam perbualan santai, pentadbiran dan pengurusan terdengar seperti perkara yang sama. Walaupun anda merancang kerjaya, kedua-duanya mewakili jalan yang berbeza. Kolej yang menawarkan ijazah sarjana muda dalam bidang pentadbiran dan pengurusan menggambarkan pentadbiran sebagai lebih khusus, lebih mementingkan perincian sehari-hari dan dengan pengurusan perniagaan beroperasi pada tahap yang lebih tinggi dan melihat gambaran besar.

Pakar vs Generalis

Ijazah sarjana muda pengurusan perniagaan dan perniagaan mempunyai banyak pertindihan. Pelajar yang mengambil ijazah akan mengikuti kursus yang merangkumi pemasaran, perakaunan, kewangan, etika perniagaan dan pengurusan. Pentadbir dan pengurus kedua-duanya perlu mengetahui asas-asas bagaimana perniagaan berfungsi, bagaimana mengurus wang dan bagaimana memasarkan produk syarikat dengan jayanya.

Pelajar pentadbiran perniagaan , bagaimanapun, biasanya akan pakar kerana mereka berusaha mencapai tahap mereka. Kepakaran yang mungkin termasuk ekonomi, IT, keusahawanan dan perakaunan. Kepakaran yang dipilih oleh pelajar menentukan pemilihan kursus.

Pelajar pengurusan perniagaan mengikuti kursus tambahan seperti komunikasi, logistik, membuat keputusan dan sumber manusia. Tujuannya adalah kurang menguasai bidang tertentu daripada mempersiapkan mereka dengan kemahiran umum untuk mengurus orang dan projek. Ijazah pengurusan perniagaan boleh menjadi baik bagi pelajar yang belum mempunyai bidang minat yang fokus.

Di Dunia Kerja

Dalam perniagaan kecil dengan kakitangan kecil, perbezaan antara keduanya mungkin tidak penting. Di syarikat yang lebih besar dengan jumlah pentadbir dan pengurus yang lebih besar, perbezaan dapat mula ditunjukkan.

Tugas pentadbir adalah menjaga perniagaan, atau satu bahagian perniagaan, berjalan dari hari ke hari. Pentadbir perakaunan memastikan buku-buku seimbang. Pentadbir IT memastikan komputer tetap berjalan dan bebas penggodam. Pentadbir bangunan memastikan kemudahan fizikal berfungsi dengan lancar.

Pengurus bekerja pada tahap yang lebih tinggi. Mereka menangani masalah yang lebih besar, seperti mengembangkan perniagaan, memperoleh atau bergabung dengan syarikat lain, menggunakan saluran pengedaran baru dan mempelbagaikan produk baru. Pengurus menetapkan matlamat dan penanda aras untuk jabatan dan projek. Pentadbir meletakkan matlamat untuk bertindak.

Prospek Kerjaya yang serupa

Memandangkan kedua-dua darjah memberi pelajar pemahaman yang luas tentang perniagaan, memilih satu atau yang lain tidak secara automatik menyempitkan prospek pelajar. Pelajar yang jurusan pentadbiran masih boleh mencari pekerjaan pengurusan sekiranya mereka memutuskan minat mereka lebih banyak ke arah itu. Jalan kerjaya mungkin kelihatan sangat mirip setelah tamat pengajian, apabila pelajar dengan kedua-dua ijazah sering berakhir dengan kedudukan peringkat kemasukan. Dalam jangka masa panjang, pengalaman dan prestasi kerja akan lebih penting daripada tahap yang dimiliki oleh pelajar.

Perbezaan Ijazah Siswazah

Pada peringkat siswazah, perbezaan antara tahap pentadbiran dan pengurusan tidak begitu ketara. Bagi sesiapa yang menceburkan diri dalam perniagaan, standard emas lanjutan adalah Sarjana Pentadbiran Perniagaan. Kerja kursus untuk master dalam pengurusan atau master dalam perniagaan dan pengurusan merangkumi topik yang sama dan memberikan latihan kerjaya yang serupa. Walau bagaimanapun, program MBM lebih murah, dan program berbeza dalam standard untuk menerima pelajar.