Cara Menyusun Trek CD Semasa Membakar

Bergantung pada perniagaan anda, anda mungkin sering menggunakan perisian audio digital untuk merakam nota, podcast atau buku audio di komputer anda. Namun, dengan memindahkannya ke CD, anda dapat mendengarkan fail audio di mana-mana pemain CD yang menyokong cakera yang dapat dirakam. Banyak program, termasuk Windows Media Player, iTunes dan RealPlayer, membolehkan anda mengatur trek mengikut urutan pilihan anda sebelum membakarnya ke cakera. Ciri ini sangat sesuai jika anda mahu meletakkan trek mengikut urutan kronologi, misalnya.

Pemain Media Windows

1

Masukkan CD kosong ke dalam pemacu cakera komputer.

2

Klik butang "Muzik" di panel Perpustakaan. Pilih trek audio pilihan anda dan seretnya ke panel Burn List di sebelah kanan skrin.

3

Pilih fail audio yang ingin anda mainkan terlebih dahulu dan seret ke bahagian atas Senarai Burn. Terus susun trek mengikut urutan pilihan anda dengan menyeretnya ke atas atau ke bawah dalam senarai.

4

Klik butang "Start Burn" untuk mula membakar trek ke CD.

ITunes

1

Klik menu "Fail" dan pilih "Senarai Main Baru." Masukkan nama untuk senarai main tanpa judul di sebelah kiri skrin dan klik "Enter."

2

Klik "Muzik" di bawah Perpustakaan dan pilih fail audio yang ingin anda sertakan pada CD kosong.

3

Klik kanan trek yang dipilih, sorot pilihan "Tambah ke Senarai Main", dan pilih senarai main baru.

4

Klik nama senarai main di menu navigasi di sebelah kiri skrin.

5

Klik dan seret fail audio ke atas atau ke bawah dalam senarai main untuk mengatur susunan trek.

6

Klik kanan nama senarai main dan pilih pilihan "Bakar Senarai Main ke Cakera". Pilih kelajuan pembakaran pilihan anda, centang kotak di sebelah "CD Audio", dan klik "Bakar."

Pemain sebenar

1

Klik butang "RealPlayer" di sudut kiri atas skrin. Sorot pilihan "Fail" dan pilih "Tambahkan Fail ke Perpustakaan." Navigasi folder anda dan import fail audio pilihan anda.

2

Klik tab "Bakar" di bahagian atas skrin. Klik pilihan "Tambah Lagu dari Perpustakaan Saya" di panel Tugas dan pilih "Muzik". Tinjau senarai trek dan pilih setiap fail audio yang ingin anda bakar. Klik butang "Tambah Dipilih ke CD".

3

Pilih fail audio yang ingin anda mainkan terlebih dahulu dan seret ke bahagian atas senarai. Terus susun trek mengikut urutan pilihan anda dengan menyeretnya ke lokasi yang anda inginkan dalam senarai.

4

Masukkan CD kosong dan klik butang "Bakar CD Anda".