Kabel Apa yang Saya Gunakan untuk Menyambungkan Pencetak?

Semasa menyambungkan pencetak ke rangkaian perniagaan anda, sambungan yang paling biasa melibatkan penggunaan kabel untuk menyambungkan pencetak terus ke komputer atau peranti rangkaian lain. Kabel yang anda pilih untuk membentuk sambungan ini akan berbeza-beza, bergantung pada usia dan pengeluar perkakasan peralatan anda. Komputer baru mungkin memerlukan perkakasan tambahan atau penyesuai khas untuk berkomunikasi dengan pencetak lama.

USB

Sebilangan besar pencetak baru mengandungi port USB, menjadikan kabel USB sebagai kaedah paling biasa untuk menyambungkan pencetak ke PC atau Mac anda. Tidak seperti penyambung lain yang mengandungi pin, penyambung USB halus dan sama ada segi empat tepat atau persegi. Sambungan USB biasanya memberikan komunikasi berkelajuan tinggi antara peranti yang disambungkan. Manfaat tambahan dari sambungan USB ialah anda dapat menyambungkan peranti tanpa perlu mematikan perkakasan komputer anda terlebih dahulu.

Selari

Banyak pencetak yang lebih tua bergantung pada sambungan kabel selari 25-pin yang besar untuk berkomunikasi dengan perkakasan komputer anda. Sambungan selari adalah bentuk komunikasi yang asli antara pencetak dan komputer yang sesuai dengan IBM, membuat beberapa merujuk pada port selari sebagai port "pencetak". Namun, perubahan teknologi menyebabkan pengeluar komputer dan pencetak menjauhkan diri dari jenis sambungan ini. Banyak komputer baru tidak mempunyai port selari, sesuatu yang mesti anda pertimbangkan semasa memanjangkan hayat perkakasan pencetak yang lebih lama.

Bersiri

Pencetak Apple yang lebih tua bergantung pada sambungan bersiri untuk berkomunikasi dengan komputer Apple. Kabel ini mengandungi penyesuai lapan-pin yang disatukan untuk mengkoordinasikan port bersiri lapan-pin. Namun, dengan perubahan teknologi, Apple, seperti pengeluar perkakasan lain, telah beralih dari komunikasi bersiri dan ke arah teknologi USB.

Penyesuai

Kabel penyesuai mungkin menyediakan cara yang murah untuk menyambungkan pencetak lama ke komputer baru. Sebagai contoh, penyesuai selari dengan USB membolehkan anda menyambungkan pencetak selari ke PC yang tidak mempunyai perkakasan port selari. Begitu juga, penyesuai bersiri ke USB membolehkan anda menyambungkan pencetak Apple yang lebih lama ke komputer mana pun dengan port USB. Ini membolehkan anda memanjangkan jangka hayat pencetak, daripada mengganti peranti atau membeli perkakasan komputer tambahan.

Pertimbangan Lain

Semasa memilih kabel pencetak, pertimbangkan panjang kabel yang diperlukan untuk menyambungkan kedua-dua peranti. Jangan biarkan kabel menarik dengan kuat antara peranti, kerana ini boleh merosakkan kabel atau port penyambung. Periksa kabel untuk tanda-tanda kerosakan atau keausan yang berlebihan, seperti kelim atau pelekap, kerana jenis kerosakan ini boleh menghalang komunikasi antara pencetak dan komputer anda. Sebagai tambahan, rujuk manual pencetak anda untuk keperluan penyambungan tertentu. Contohnya, sebilangan pencetak memerlukan port USB berkelajuan tinggi dan menyambungkan pencetak ke port USB pada papan kekunci boleh mengakibatkan kegagalan cetak.