Bagaimana Mencari Kedudukan Jualan Amazon

Sekiranya anda menjual apa-apa di Amazon, maka anda mungkin pernah mengetahui kedudukan penjualan Amazon. Tokoh misteri ini telah menyebabkan banyak penjual membuat pelbagai strategi untuk melihat peringkat mereka bertambah baik, dengan yakin bahawa penjualan mereka akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit nuansa pada peringkat penjualan.

Mari kita mulakan dengan bagaimana anda mendapat kedudukan penjualan Amazon untuk buku anda atau produk lain. Amazon mempunyai algoritma yang menentukan peringkat penjualan untuk semua produknya. Angka ini semestinya cuba 'menangkap' populariti produk tersebut, berbanding dengan yang lain dalam kategori tersebut.

Sekiranya anda melepaskan, katakanlah, buku, Amazon akan mula mengesan prestasi penjualannya dengan segera. Ini sebenarnya jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan untuk mencari ranking ini untuk produk anda. Yang perlu anda lakukan ialah tatal ke bahagian bawah halaman produk, dan anda akan menjumpainya di bahagian paling bawah perincian produk.

Cari Produk

Pertama, pergi ke Amazon.com dan masukkan nama produk yang anda cari. Cari bar di bahagian atas halaman. Jangan risau jika anda tidak mengetahui nama atau keterangan produk yang tepat. Ketik sahaja apa yang anda ingat dan jika anda bernasib baik, bar carian akan menawarkan beberapa cadangan yang mungkin termasuk produk yang anda cari.

Perincikan Pencarian Anda

Sekiranya anda ingin menyempitkan carian anda, klik pada anak panah menghadap ke bawah di sebelah kiri tajuk bar carian "Semua". Ini membolehkan anda memperhalusi carian anda dengan menentukan bahagian mana yang anda ingin cari untuk produk anda. Tekan pembesar kaca, dan sistem akan mengarahkan anda ke halaman hasil.

Cari Kedudukan Penjualan Produk

Anda boleh memilih produk anda dari antara pilihan di halaman hasil. Mudah-mudahan, anda menemui apa yang anda cari. Sekiranya tidak, produk anda tidak ada di Amazon, atau anda menyifatkannya salah. Dengan andaian anda menjumpainya, tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman produk sehingga anda sampai ke bahagian yang disebut "Butiran Produk."

Di sinilah semua butiran produk disenaraikan. Di bahagian bawah, anda akan melihat entri yang disebut, "Kedudukan Penjual Terbaik Amazon." Ini akan menunjukkan kedudukan produk dalam kategori tertentu di mana ia disenaraikan. Sekiranya produk anda belum menjual unit, peringkat anda akan menjadi "Tidak ada."

Apakah maksudnya?

Kedudukan produk terlaris Amazon adalah ukuran popularitinya. Biasanya, sebaik sahaja anda menyenaraikan produk di Amazon, jumlah itu akan meningkat selepas jam pertama. Sebaik sahaja anda membuat penjualan, ia akan turun dengan mendadak, kemudian, ia akan terus meningkat dalam satu jam berikutnya. Semakin banyak anda menjual, semakin tinggi ranking Amazon anda. Sekiranya anda menjual lebih banyak buku dalam subkategori tertentu orang lain dalam jangka masa tertentu, buku anda akan menjadi penjual terbaik nombor satu untuk subkategori tersebut.

Amazon tidak mendedahkan algoritma yang digunakan untuk mengira peringkat produk, dan peringkat itu dapat berubah secara drastik dari satu hari ke hari berikutnya. Pada akhirnya, ini hanyalah cara untuk mengesan populariti anda melalui penjualan anda. Anda tidak perlu terlalu risau. Sebaliknya, bimbang untuk menjual produk berkualiti tinggi, dan mempromosikannya secara berkesan kepada bakal pelanggan.