Apakah Nisbah Kontras Tertinggi untuk Monitor Komputer?

Semasa membeli monitor komputer, anda dihujani dengan spesifikasi seperti resolusi asli dan masa tindak balas, tetapi salah satu ciri monitor yang lebih disalahpahami adalah nisbah kontras. Seperti banyak perkara, yang lebih besar umumnya lebih baik jika dibandingkan dengan nisbah kontras, walaupun hanya satu faktor yang perlu dipertimbangkan ketika membeli monitor - dan pengeluar kadang-kadang menggunakan istilah yang membingungkan seperti "nisbah kontras dinamik" untuk membuat sesuatu lebih membingungkan. Namun, jika mempunyai rentang kontras yang besar adalah yang teratas dalam senarai keutamaan anda, ada beberapa nombor yang perlu dicari.

Apa Makna Nisbah Kontras

Ringkasnya, nisbah kontras monitor adalah perbezaan yang diukur antara warna hitam paling gelap dan putih paling terang yang mampu dihasilkan oleh paparan. Ini dinyatakan dalam bentuk nisbah, seperti "4000: 1" dan dibaca sebagai "empat ribu hingga satu." Semakin besar nombor pertama, semakin tinggi nisbah kontras monitor dan semakin banyak perbezaan antara hitam dan putih tulen.

Mengapa Nisbah Kontras Penting

Dengan jarak yang lebih luas antara hitam dan putih, monitor mampu warna yang lebih dalam dan lebih kaya dengan perincian yang lebih jelas dalam bayang-bayang dan sorotan. Ini sangat penting jika monitor digunakan untuk penyuntingan foto atau video, reka bentuk grafik, menonton filem atau bahkan bermain permainan video. Pada dasarnya, sebarang aplikasi yang dapat mengesan perbezaan warna dan kecerahan yang kecil akan mendapat nisbah kontras yang lebih tinggi.

Tuntutan Pengilang dan Penyelewengan Pengukuran

Malangnya, tidak ada standard industri untuk mengukur nisbah kontras, jadi sangat mungkin bagi dua monitor yang berbeza untuk mempunyai spesifikasi yang sama yang diterbitkan sementara sebenarnya kelihatan agak berbeza antara satu sama lain. Namun, walaupun pengukuran tidak dapat dianggap ilmiah atau konsisten dari monitor ke monitor, mereka memberikan asas asas untuk perbandingan sambil memeriksa gambar secara visual pada dua paparan yang berbeza.

Tertinggi Yang Terdapat

Dengan munculnya monitor lampu latar LED yang redup tempatan, pengeluar menyenaraikan nisbah kontras dinamik dan juga nisbah kontras statik. Monitor LED sebenarnya boleh mematikan lampu latar di bahagian monitor yang mempunyai kawasan hitam murni, yang membawa kepada pengukuran nisbah kontras yang boleh melebihi 50,000,000: 1. Nisbah kontras statik, yang merupakan pengukuran prestasi kontras monitor yang lebih realistik, adalah pengukuran perbezaan antara hitam dan putih dengan lampu latar pada tetapan serendah mungkin sambil tetap dihidupkan. Monitor kelas atas boleh mempunyai nisbah kontras statik hingga 3000: 1, memberikan julat dinamik yang besar.