Contoh Strategi Pembezaan

Hanya sedikit pemilik perniagaan yang berada di pasar di mana mereka adalah satu-satunya syarikat yang menjual produk atau perkhidmatan tertentu. Persaingan sengit di kebanyakan pasaran, jadi anda perlu membezakan diri dan menonjolkan demografi sasaran anda. Terdapat banyak cara untuk mencapai ini, dan sebilangan strategi pembezaan yang perlu dipertimbangkan.

Pembezaan Berdasarkan Harga

Terdapat dua cara untuk melihat pembezaan harga: Anda boleh menjadi yang paling murah atau yang paling mahal. Menjadi yang paling murah adalah pendekatan yang sangat biasa di setiap industri. Pengguna suka mendapatkan produk yang sama dengan harga yang lebih rendah. Contohnya ialah syarikat penjagaan rumput yang akan melakukan penyelenggaraan mingguan yang dijamin berharga lebih rendah daripada harga lain yang diiklankan. Cara lain untuk memberikan lebih banyak nilai untuk harga termasuk menawarkan tambahan percuma, penghantaran percuma atau kupon.

Menjual produk paling mahal di pasaran adalah strategi pembezaan berlawanan dengan intuitif. Mengapa pengguna membayar lebih banyak untuk sesuatu? Memiliki titik harga yang lebih tinggi dapat mewakili kualiti, kemewahan atau pengalaman yang lebih tinggi. Strategi ini sering digabungkan dengan strategi lain. Pertimbangkan peguam perceraian: Peguam dengan harga lebih tinggi mungkin mempunyai rekod prestasi yang lebih baik untuk pelanggannya yang menjamin harga jauh lebih tinggi daripada pesaingnya.

Pembezaan Berdasarkan Kepakaran

Strategi pembezaan ini bertujuan untuk memisahkan perniagaan anda dari pesaingnya dengan meletakkan fokus khusus dalam pemikiran khalayak sasaran anda. Fokus ini boleh menjadi lokasi, jenis demografi tertentu atau menjadi pusat sehenti untuk kumpulan. Contohnya, jika anda mempunyai kedai yang melayani ibu mengandung dan ibu baru, anda boleh menawarkan segalanya dari kelas menyusu hingga kereta bayi dan perabot bayi. Butik sehenti adalah faedah untuk demografi jenis ini, mencari kemudahan dalam banyak perubahan.

Pembezaan Produk atau Perkhidmatan

Pembezaan produk atau perkhidmatan adalah strategi umum untuk digunakan ketika anda mempunyai sesuatu dengan cadangan penjualan yang unik. Fikirkan semua infomersial yang melancarkan produk dan penemuan baru. Ini pada mulanya tidak seperti yang lain di pasaran. Tetapi ia tidak harus menjadi produk baru untuk dibezakan.

Seperti pembezaan harga tinggi, strategi ini sering digabungkan dengan yang lain. Anda mungkin mempunyai produk dengan harga lebih tinggi kerana mereka menggunakan bahan yang lebih baik, dibuat dengan tangan atau dijamin.

Kualiti Perkhidmatan Pelanggan

Adalah mudah untuk melupakan perkhidmatan pelanggan sebagai titik penjualan, tetapi apabila anda telah bekerja keras untuk mendapatkan pelanggan baru, anda ingin menjaganya. Perkhidmatan pelanggan adalah bagaimana anda melakukan ini. Menyerlahkan perkhidmatan dalam strategi pembezaan bermanfaat bagi banyak perniagaan.

Sebagai contoh, syarikat keselamatan rumah mungkin atau yang paling murah. Sebilangan besar pelanggan kurang mengambil berat tentang harganya daripada mendapatkan respons pantas dalam keadaan kecemasan. Sekiranya anda mempunyai operator yang dihubungi, dengan pengawal keselamatan melakukan rondaan di kawasan sekitar, ini adalah faedah perkhidmatan pelanggan yang menjadi strategi pemasaran yang kuat.