Cara Menyekat Munculan di Windows 8

Internet Explorer 10, penyemak imbas Web lalai untuk Windows 8 Microsoft, dilengkapi dengan ciri kawalan penyekat pop timbul. Ciri penyekat pop timbul di IE10 dapat diakses melalui menu tetapan penyemak imbas. Menyekat pop timbul boleh menjadi proses yang rumit, kerana beberapa perkhidmatan berasaskan penyemak imbas dalam talian memerlukan penggunaan tetingkap pop timbul untuk beroperasi.

Penyekat Pop-up dan Pop-up

Istilah "pop-up" digunakan untuk menggambarkan tetingkap penyemak imbas baru yang dibuat semasa memuat atau berinteraksi dengan laman web. Moniker "pop-up" berasal dari cara tetingkap baru muncul di atas tetingkap yang ada. Tetingkap pop timbul sering digunakan dalam iklan, yang mana banyak pengguna merasa menjengkelkan dan menggunakan program penyekat pop timbul untuk menghilangkannya. Di sisi lain, beberapa laman web menggunakan tetingkap pop timbul untuk melancarkan program dan antara muka yang sah yang diperlukan pengguna untuk mengakses perkhidmatan tersebut. Peranan program penyekat pop timbul adalah untuk mengenal pasti tetingkap pop timbul yang tidak diingini dan menghalangnya daripada dilancarkan. Program penyekat pop timbul boleh disertakan dalam penyemak imbas atau beroperasi secara berasingan dari penyemak imbas dan disatukan dengan program.Kawalan pop timbul yang paling mudah melumpuhkan tetingkap pop timbul semasa memuat halaman dan hanya membenarkan pop timbul apabila pengguna mengklik pautan atau membenarkan pop timbul dari laman web tertentu.

Dayakan Pemblokiran Pop-up di IE10

Anda boleh mengaktifkan pop-up blocking di IE10 dengan memilih "Internet Options" dari menu "Settings" dalam program itu sendiri. Buka tab "Privasi" dan centang kotak di sebelah "Hidupkan Penyekat Pop-up" di bawah sub tajuk "Penyekat Pop-up" dan klik "OK" untuk mengaktifkan perkhidmatan. Tetapan lalai akan menonaktifkan tetingkap pop timbul automatik, yang bermaksud program akan menyekat tetingkap pop timbul yang dilancarkan semasa memuat halaman, tetapi masih akan melancarkan tetingkap pop timbul yang dibuat ketika anda mengklik atau mengetuk pautan.

Kawalan Sekatan Pop-Up Lanjutan

Tetapan pemblokiran pop-up lanjutan IE10 dapat diakses dengan mengklik atau mengetuk butang "Tetapan" yang terdapat di sebelah kotak centang yang membolehkan perkhidmatan ini. Penyekat pop timbul terbina dalam mempunyai tiga tahap penyekat yang boleh ditukar dengan menu lungsur. Tetapan Tinggi menyekat mana-mana dan semua pop timbul, sementara Medium menyekat kebanyakan pop timbul dan Rendah membolehkan pop timbul muncul daripada protokol selamat. Sekiranya anda kerap mengunjungi laman web yang memerlukan penggunaan tetingkap pop-up untuk melancarkan perkhidmatan, anda boleh menambahkan laman web tersebut ke bahagian "Laman yang dibenarkan" untuk mengatasi penyekat pop timbul. Pemblokiran pop-up masih akan berlaku untuk semua laman web yang tidak termasuk dalam senarai. Selain itu, kawalan tetapan membolehkan anda mengaktifkan dan mematikan bar notifikasi "disekat pop timbul".

Bagaimana Pop-Up Berfungsi

Pautan hiper HTML biasa di laman web mempunyai atribut penargetan yang menyuruh komputer membuka pautan di tetingkap baru atau di jendela semasa. Pop-up berfungsi secara berbeza kerana tidak difasilitasi melalui hyperlink, melainkan perintah skrip yang menghasilkan tetingkap baru dengan atribut yang diprogramkan secara khusus. Tetingkap pop timbul biasanya dihasilkan dalam JavaScript melalui perintah "window.open" dan memuat halaman Web yang terpisah. Penggunaan pop-up yang berlebihan boleh merosakkan pengalaman melayari laman web.