Cara memuat turun versi Java yang lebih awal

Kadang-kadang, perniagaan anda mungkin perlu mengakses aplikasi laman web yang mengharuskan anda memasang aplikasi Java versi lama. Pembangun Java, Oracle, mengesyorkan agar tidak menggunakan versi sebelumnya kerana mereka tidak mempunyai kemas kini keselamatan terkini. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar mempunyai akses ke laman web tertentu yang memerlukan versi sebelumnya, anda boleh memuat turun perisian secara langsung dari laman web Oracle.

1

Navigasi ke laman web Oracle Java Archive (lihat Sumber).

2

Buat akaun Web Oracle percuma dengan mengklik pautan "Log masuk / Daftar untuk Akaun" di bahagian atas halaman dan kemudian klik pautan "Daftar". Anda mesti memasukkan nama, alamat e-mel dan maklumat hubungan perniagaan anda, bersama dengan kata laluan untuk akaun. Klik "Buat" setelah selesai.

3

Periksa e-mel anda untuk e-mel pengesahan dari Oracle. Buka e-mel dan klik "Pautan Pengesahan Akaun." Pautan akan membawa anda ke halaman log masuk, di mana anda boleh log masuk dan kemudian kembali ke halaman arkib secara automatik.

4

Klik pada versi utama yang ingin anda muat turun dari senarai "Java SE". Sebagai contoh, pilih "Java SE 6" jika anda ingin memuat turun sebarang versi versi dari Java 6.0 hingga Java 6.43. Anda akan memilih nombor kemas kini khusus di halaman seterusnya.

5

Pilih versi kemas kini yang ingin anda muat turun. Sebagai contoh, untuk memuat turun Java 6.1, pilih "Java SE Runtime Environment 6u1." Sekiranya laman web yang anda coba akses tidak menentukan nombor kemas kini tertentu tetapi menentukan nombor versi seperti Java 6, pilih yang mempunyai nombor kemas kini tertinggi. Sebagai contoh, versi terbaru Java 6 adalah "Java SE Runtime Environment 6u43."

6

Klik bulatan di sebelah "Terima Perjanjian Lesen", dan kemudian klik pautan di sebelah fail muat turun Java yang sepadan dengan sistem operasi anda. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk memasang program pada komputer Windows, klik pautan di sebelah "Pemasangan Luar Talian Windows."

7

Pilih "Simpan Fail" dari tetingkap pop timbul untuk memulakan muat turun.