Cara Memulakan Penjagaan Harian di Rumah di Ontario, Kanada

Berfikir untuk membuka pusat jagaan kanak-kanak di Ontario, Kanada? Terdapat pilihan yang lebih baik, terutama untuk ibu dan usahawan yang sibuk pada awal perjalanan mereka. Penjagaan harian di rumah melibatkan kos yang lebih rendah berbanding pusat jagaan kanak-kanak, menjadikannya lebih mudah untuk memulakan. Selain itu, anda boleh bekerja dari keselesaan kediaman anda.

Petua

Langkah pertama untuk memulakan perawatan di rumah di Ontario adalah dengan meneliti pasaran tempatan dan menyusun rancangan perniagaan. Seterusnya, tentukan struktur undang-undang, daftarkan nama perniagaan anda, dan memohon lesen jagaan harian jika anda merancang untuk menampung lebih dari lima anak, termasuk anak anda sendiri.

Buat Rancangan Perniagaan

Kira-kira 1.4 juta kanak-kanak di bawah usia enam tahun mendaftar dalam penjagaan anak di Kanada selama tiga bulan pertama 2019, lapor Statistics Canada. Kira-kira 20 peratus daripadanya dirawat di rumah penjagaan anak keluarga. Sumber yang sama menyatakan bahawa satu dari 10 ibu bapa mengubah jadual kerja mereka, dan 7 peratus bekerja lebih sedikit jam kerana mereka sukar mencari seseorang untuk menjaga anak-anak mereka.

Sebagai seorang usahawan, anda dapat menolong keluarga dan membuat perbezaan dalam komuniti anda dengan membuka penjagaan harian di rumah. Langkah pertama adalah merangka rancangan perniagaan. Pertimbangkan anggaran anda dan berapa banyak ruang yang ada, serta bilangan anak yang dapat anda jaga pada waktu tertentu.

Tentukan sama ada anda ingin memulakan sendiri atau membeli francais jagaan harian di Ontario. Dengan francais, anda mengikuti model perniagaan yang terbukti dan mendapat sokongan berterusan sambil mempromosikan perkhidmatan anda dengan nama jenama yang dikenali. Kelemahannya ialah anda perlu membayar yuran berulang dan berkongsi keuntungan anda dengan francaisor.

Sebagai contoh, Wee Watch menawarkan peluang francais bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan penjagaan anak di Ontario atau British Columbia. Pemohon mesti membayar yuran francais $ 20,000 dan menanggung kos insurans, persediaan permulaan, pelesenan perisian dan peralatan.

Rancangan perniagaan anda harus merangkumi maklumat mengenai khalayak sasaran anda, perkhidmatan, pilihan pembiayaan dan keperluan undang-undang. Fikirkan juga strategi pemasaran anda. Teliti pusat jagaan kanak-kanak yang paling popular di kawasan anda dan cari jalan untuk menonjol dari pertandingan. Bersedia untuk membuat laman web dan halaman media sosial, beriklan di media tempatan dan terlibat dalam pemasaran silang dengan perniagaan tempatan yang lain. Contohnya, anda boleh menukar risalah dan brosur dengan salun kecantikan, pusat spa, gimnasium dan syarikat lain yang mensasarkan wanita dengan anak-anak.

Syarat Pelesenan Penjagaan Harian

Setelah anda mempunyai rancangan perniagaan, lakukan langkah-langkah yang diperlukan untuk mendaftarkan perawatan harian anda dengan pihak kerajaan. Pilih nama perniagaan untuk penjagaan harian di rumah anda dan tentukan struktur undang-undang, seperti perkongsian atau hak milik tunggal. Pendaftaran nama perniagaan mesti diperbaharui setiap lima tahun, menurut Pemerintah Ontario. Usahawan boleh mencari, mendaftar dan memperbaharui nama perniagaan secara dalam talian.

Sekiranya anda memulakan jagaan harian di Ontario, anda akan menerima nombor perniagaan persekutuan sebagai sebahagian daripada pendaftaran anda. Seterusnya, anda boleh memohon kepada Kementerian Pendidikan Ontario untuk mendapatkan lesen perniagaan dalam talian melalui Sistem Perlesenan Penjagaan Kanak-kanak (CCLS) - tetapi pertama, tentukan sama ada anda memerlukannya.

Menurut Kementerian Pendidikan Ontario, penyedia jagaan harian yang tidak berlesen boleh memuatkan sehingga lima kanak-kanak di bawah usia 13 tahun, termasuk anak mereka sendiri di bawah empat tahun, tetapi tidak lebih dari tiga kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Penyedia penjagaan harian berlesen boleh menampung maksimum enam kanak-kanak di bawah 13 tahun, termasuk hingga tiga anak di bawah dua tahun.

Sejauh proses permohonan berjalan, anda mesti log masuk ke CCLS Kementerian Pendidikan Ontario dan melengkapkan borang dalam talian. Masukkan nama perniagaan dan maklumat hubungan anda, pilihan program, waktu operasi dan maklumat lain yang berkaitan. Pemohon juga perlu mengesahkan bahawa perniagaan jagaan harian mereka mematuhi Akta Air Minum Selamat. Bayaran pelesenan adalah dari $ 200 hingga $ 450 , bergantung pada jumlah anak-anak dalam jagaan harian anda. Bayar yuran secara dalam talian, hantarkan permohonan anda dan tunggu e-mel pengesahan.