Berapa lama Kartrij Inkjet HP Berakhir Jika Tidak Dibuka?

Syarikat Hewlett-Packard menyelesaikan tuntutan hukum di mana mereka dituduh menggunakan pop timbul sebelum waktunya untuk mendesak pengguna membeli lebih banyak dakwat untuk pencetak berukuran kecil mereka. Sebagai ganti rugi, penyelesaian memerlukan pengguna untuk memenuhi syarat kelayakan tertentu yang berkaitan dengan tarikh pembelian dan hanya berlaku untuk model pencetak tertentu. Dengan sejarah ketidakpastian ini mengenai jangka hayat kartrij dakwat yang berguna, mendidik diri anda mengenai jangka hayat kartrij pencetak membantu anda membuat keputusan yang sesuai untuk perniagaan anda. Pemilik perniagaan mungkin perlu berfikir dua kali untuk memesan kartrij terlebih dahulu. Perniagaan yang tidak menggunakan tinta dalam jumlah besar mungkin mempertimbangkan untuk membeli kartrij hanya jika diperlukan, bahkan jika melakukannya menimbulkan kesulitan tambahan.

Jangka hayat kartrij

Bahan pembungkusan yang digunakan untuk melindungi kartrij dakwat memungkinkan jangka hayat sekurang-kurangnya 18 bulan setelah tarikh pembuatan dan penghantaran. Tidak semua pencetak HP mempunyai tarikh luput pada kartrij dakwat. Sebilangan pencetak menggunakan tarikh luput, tetapi membenarkan pengguna mengesampingkan masa berlakunya dan terus menggunakan kartrij. Tarikh luput berlaku untuk mengelakkan kerosakan komponen printer. Dari masa ke masa, kartrij dakwat tersumbat menyebabkan pencetak bekerja lebih keras dan boleh mengakibatkan perlunya pembaikan lebih mahal. Dengan menggunakan tarikh luput pada model pencetak tertentu, HP dapat melindungi pelanggan dengan cara mencegah kartrij yang telah habis berpotensi merosakkan sistem pencetakan.

Memanjangkan Jangka Hayat

Pakej ada untuk mengelakkan penyerapan udara dan menghadkan penyejatan air. Penyejatan udara dan air akhirnya merosakkan dan menyumbat kartrij dari masa ke masa. Menyimpan kartrij dakwat dalam bungkusan asalnya sehingga tiba masanya untuk memasang kartrij membantu memanjangkan jangka masa sebelum kartrij menjadi rosak. Ini menjadi sangat penting pada model pencetak yang memberikan pilihan penggantian untuk terus menggunakan kartrij setelah tarikh luput. Lama kelamaan, dakwat dapat menguap, mengakibatkan perubahan kimia dakwat. Mematikan pencetak apabila tidak digunakan dan menjauhkan kartrij dakwat dari cahaya matahari langsung dan sumber panas membantu mengelakkan penyejatan.

Tarikh Luput

Tarikh di sebelah bungkusan kartrij dakwat atau kartrij itu sendiri hanya menunjukkan tarikh tamat jaminan. Untuk menentukan tarikh luput memerlukan analisis tahap dakwat, tarikh jaminan dan tarikh pemasangan kartrij. Sebilangan pencetak warna mempunyai tarikh luput 18 bulan selepas pemasangan awal, atau 12 bulan selepas tarikh akhir jaminan. Pencetak lain dengan tarikh luput tamat 24 bulan selepas tarikh akhir jaminan atau 30 bulan selepas pemasangan. HP menggunakan tarikh mana yang lebih awal untuk tarikh luput rasmi. Sebilangan besar pencetak tidak mempunyai tarikh luput untuk kartrij dakwat.

Penggunaan Dakwat

Beberapa faktor menyumbang kepada kadar penggunaan dakwat. Sebilangan dakwat mula digunakan semasa bersiap untuk mencetak pekerjaan cetak baru. Pada masa lain, dakwat dibersihkan dari kepala cetak untuk mengelakkan penyumbatan dan kerosakan pada sistem cetak. Masa yang berlanjutan antara pekerjaan cetak juga mempengaruhi prestasi pencetak dan mungkin memerlukan rutin pembersihan yang lebih agresif yang menggunakan tinta tambahan. Sebilangan dakwat bocor dari kartrij dan sebahagian dakwat tidak akan ditarik dari kartrij. Tinta warna sering habis semasa mencetak hanya dalam warna hitam-putih, dan mod cetakan pengguna mempengaruhi jumlah dakwat yang digunakan.

Model Dengan Tamat Tempoh

Model Officejet Pro, Photosmart dan Designjet tertentu membenarkan penggantian tarikh luput. Pencetak tanpa penggantian merangkumi model Officejet Pro K850, Digital Copier Printer 610 dan Business Inkjet. Selain itu, sebilangan model Professional Series, Officejet dan Color Inkjet menghalang penggantian tarikh tamat. Tidak ada pencetak HP lain yang menggunakan tarikh luput dakwat. Sekiranya model menyokong penggantian tarikh luput, pencetak biasanya memberikan amaran timbul yang bertanya sama ada anda mahu mengabaikan tarikh luput kartrij dakwat dan mencetak pula.