Cara Menghilangkan Tingkap Yang Beku & Tidak Akan Berjauhan

Perkara terakhir yang ingin anda lihat semasa anda mengerjakan projek penting ialah program beku. Selain berpotensi menyebabkan anda kehilangan pekerjaan, ia juga boleh menjadi sumber kekecewaan jika tidak mahu menutupnya sama sekali. Windows Task Manager menyediakan beberapa pilihan yang berbeza untuk menutup program atau tetingkap sekiranya program atau tetingkap yang dibekukan sangat keras kepala.

Tugas Tamat

Cara utama Pengurus Tugas untuk memaksa program ditutup adalah fungsi "Tugas Tamat". Buka Task Manager, arahkan ke tab "Proses" dan pilih program atau tetingkap yang dibekukan. Sekiranya tetingkap File Explorer, pilih "Windows Explorer" (pertukaran nama Windows 8 menjadi "File Explorer" belum sampai ke Pengurus Tugas, jelas) di bawah "Aplikasi." Untuk sebarang program, klik "Tamat Tugas." Sekiranya anda telah memilih Windows Explorer, klik "Restart" sebagai ganti "End Task".

Pokok Proses Akhir

Sekiranya mengakhiri tugas tidak berfungsi, ada pilihan yang cuba mengakhiri keseluruhan pokok proses dan bukan hanya tugas individu. Pilih tab "Details" di Task Manager, klik kanan pada proses yang ingin anda tamatkan dan kemudian klik "End Process Tree." Ini akan cuba menutup program dan semua proses yang berkaitan. Sebelum melakukan ini, cubalah menyimpan sebarang kerja jika anda boleh.

Log Keluar atau Mulakan Semula

Dalam beberapa keadaan yang jarang berlaku, program tidak akan ditutup sama sekali. Pada ketika ini anda boleh memaksa program anda semula dengan log keluar dan log masuk atau memulakan semula komputer anda. Sekiranya program itu benar-benar menolak untuk ditutup, anda mungkin perlu memulakan semula secara paksa dengan menekan dan menahan butang kuasa komputer anda selama lima hingga sepuluh saat dan kemudian hidupkan semula.

Penyelesaian masalah

Sekiranya anda mendapati bahawa komputer atau program tertentu membeku secara berkala, mungkin terdapat beberapa kesalahan yang menyebabkannya daripada kegagalan yang jarang berlaku. Imbas komputer anda dengan virus dan perisian hasad untuk memastikan sistem anda tidak dijangkiti. Juga pertimbangkan untuk mencopot pemasangan dan memasang semula program yang menyinggung jika pembekuan hanya terhad kepada satu aplikasi. Cuba untuk tidak menjalankan terlalu banyak program pada masa yang sama, terutamanya jika anda tidak mempunyai banyak RAM dalam sistem anda, kerana ini boleh menyebabkan pembekuan lebih kerap.