Cara Mengakses Partisi Dell Tersembunyi

Daripada set cakera pemulihan, komputer Dell dihantar dengan partisi pemulihan tersembunyi terbina dalam. Partisi pemulihan ini mengandungi maklumat yang diperlukan untuk memulihkan tetapan kilang komputer anda sekiranya berlaku masalah dengan mesin anda atau membuat set cakera pemulihan. Bergantung pada model komputer anda dan tahun ia dibeli, salah satu daripada dua program akan dipasang di komputer anda yang membolehkan anda mengakses melaksanakan fungsi-fungsi ini: DataSafe Local Backup 2.0 atau PC Restore. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan program Pengurusan Disk asli untuk memastikan partisi tersembunyi masih ada dan belum dipadamkan.

Pengurusan Disk

1

Klik butang "Mula" pada bar tugas untuk membuka menu Mula, dan kemudian klik "Panel Kawalan" di sebelah kanan menu Mula.

2

Klik "Sistem dan Keselamatan" untuk membuka tetingkap Sistem dan Keselamatan dan kemudian klik "Alat Pentadbiran" untuk membuka tetingkap Alat Pentadbiran.

3

Klik dua kali "Pengurusan Komputer" untuk membuka tetingkap Pengurusan Komputer.

4

Pilih "Pengurusan Cakera" dari menu Penyimpanan. Senarai pemacu storan yang dikesan di komputer anda muncul di bahagian tengah tetingkap Pengurusan Komputer. Partisi pemulihan Dell yang tersembunyi disenaraikan di medan Volume dengan nama Pemulihan.

5

Klik pemacu "Pemulihan" untuk menyoroti sifat yang berkaitan dengan partisi itu di bahagian di mana pemacu storan disenaraikan.

Sandaran Tempatan DataSafe 2.0

1

Matikan komputer Dell anda.

2

Hidupkan semula komputer Dell anda.

3

Tekan kekunci "F8" berulang kali setelah logo Dell muncul di layar sehingga menu Advanced Boot Options muncul.

4

Pilih "Baiki Komputer Anda" dan kemudian klik "Enter." Masukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir yang berkaitan dengan komputer, dan kemudian klik "Enter" sekali lagi.

5

Pilih "Dell Factory Image Recovery dan DataSafe Options" untuk mengakses program Dell DataSafe Local Backup 2.0, di mana anda boleh mengakses pilihan pemulihan yang terdapat di partisi pemulihan tersembunyi anda.

Pemulihan PC

1

Hidupkan semula komputer dan tekan kekunci "F8" berulang kali setelah logo Dell muncul di skrin sehingga menu Advanced Boot Options muncul.

2

Pilih "Baiki Komputer Anda" dan kemudian klik "Enter." Masukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir yang berkaitan dengan komputer, dan kemudian klik "Enter" sekali lagi.

3

Pilih "Pemulihan Imej Kilang Dell" untuk membuka program Pemulihan Imej Kilang Dell, yang diletakkan di partisi pemulihan tersembunyi komputer Dell anda.

4

Klik "Next" setelah membaca amaran bahawa melaksanakan program ini dapat mengakibatkan semua data peribadi di komputer anda terhapus. Tetingkap terbuka dengan pilihan yang berkaitan dengan program Pemulihan PC komputer anda.