Mengapa Analisis Industri Penting?

Analisis industri adalah alat yang digunakan oleh banyak perniagaan untuk menilai pasaran. Ini digunakan oleh penganalisis pasar, dan juga oleh pemilik perniagaan, untuk mengetahui bagaimana dinamika industri berfungsi untuk industri tertentu yang dikaji. Analisis industri membantu penganalisis mengembangkan rasa kuat tentang apa yang berlaku dalam industri. Anggaplah itu sebagai cara mewah untuk "mendapatkan tanah."

Ketika datang ke perniagaan, analisis industri melibatkan perkara-perkara seperti menilai persaingan dalam industri; interaksi penawaran dan permintaan dalam industri; bagaimana industri bertahan berbanding industri lain yang muncul dan menyediakan pertandingan; kemungkinan masa depan industri, terutamanya memandangkan perkembangan teknologi; bagaimana kredit berfungsi dalam industri; dan sejauh mana kesan sebenar faktor luaran terhadap industri.

Kepentingan analisis industri berlipat ganda. Sebagai usahawan yang berusaha mencari jalan dalam industri pilihan anda, anda boleh menggunakan analisis industri untuk memahami kedudukan anda, berbanding dengan kedudukan yang dimiliki oleh pemain lain dalam industri ini. Anda boleh menggunakan analisis industri untuk keuntungan anda untuk mengenal pasti peluang dan ancaman dalam lingkungan anda, dan juga untuk merancang masa depan perniagaan anda, dalam konteks masa depan industri anda. Satu-satunya cara untuk bertahan dalam industri persaingan ialah anda perlu memahami bagaimana anda bersaing dengan pesaing anda, dan kemudian menggunakan maklumat tersebut untuk keuntungan sepenuhnya.

Apakah Tujuan Analisis Industri?

Kepentingan analisis industri untuk kemampuan pemasaran tidak dapat terlalu ditekankan. Analisis industri dan kemahiran berkaitan yang digunakan untuk menjalankan analisis industri sangat penting untuk perniagaan anda, kerana ini akan membantu anda memperoleh pemahaman yang mendalam tentang persekitaran di mana anda beroperasi. Kepentingan ini mempunyai pelbagai aspek, namun masing-masing dapat dibincangkan secara terperinci.

Analisis Industri Boleh Digunakan untuk Meramalkan Prestasi

Salah satu petunjuk terbaik mengenai seberapa baik prestasi perniagaan anda dalam industri adalah prestasi industri secara keseluruhan. Sekiranya industri berjalan dengan baik, perniagaan anda kemungkinan besar akan berjalan dengan baik, dengan syarat anda menjalankannya dengan cukup baik. Dengan dapat meramalkan perubahan yang mungkin berlaku dalam industri, ini akan membantu anda melihat perubahan yang mungkin akan dilalui oleh industri. Sebagai contoh, jika terdapat penurunan harga bahan bakar yang ketara, maka pengeluar produk yang memerlukan bahan bakar untuk menghasilkan akan menikmati margin keuntungan yang lebih baik. Mampu meramalkan perubahan tersebut akan memberi peluang kepada perniagaan anda untuk bertindak balas secara strategik ketika melakukan projek yang berkaitan dengan industri.

Analisis Industri dan Kedudukan Perniagaan

Semasa fasa perancangan perniagaan anda, anda akan dapat meletakkan diri anda di pasaran dengan lebih baik sekiranya anda memahami bagaimana pasaran berfungsi. Sebagai contoh, jika anda memahami jenis produk yang dijual di pasaran, dan juga seberapa jenuh pasaran, anda akan dapat mengetahui bagaimana anda dapat membezakan diri anda dari persaingan.

Analisis Industri untuk Mengenal Ancaman dan Peluang

Sepanjang proses analisis industri, anda akan dapat mengenal pasti banyak ancaman dan peluang yang berbeza. Ancaman adalah fenomena apa pun yang akan menghalangi pertumbuhan perniagaan anda, sementara peluang adalah fenomena yang menjadi pemangkin pertumbuhan perniagaan anda.

Apakah Jenis Analisis Industri Yang Terdapat?

Terdapat tiga cara utama di mana anda dapat melakukan analisis industri. Ini adalah:

  1. Model Pasukan Kompetitif, juga dikenali sebagai Porter's 5 Forces.
  2. Analisis Faktor Luas, juga dikenali sebagai Analisis PEST.
  3. Analisis SWOT.

Model 5 Angkatan / Pasukan Persaingan Porter

Ini adalah salah satu model analisis industri yang paling terkenal yang kita ada sekarang. Ini pertama kali digunakan oleh Michael Porter dalam buku Strategi Kompetitif: Teknik untuk Menganalisis Industri dan Pesaing .

Buku ini mengemukakan teori bahawa terdapat lima kekuatan, analisisnya akan memberikan kesan yang tepat kepada perniagaan mengenai apa yang sedang berlaku dalam industri ini. Lima kekuatan adalah seperti yang dinyatakan di bawah:

Keamatan persaingan dalam industri: Dua faktor yang boleh anda gunakan untuk mengukur seberapa kompetitif industri ini secara keseluruhan adalah jumlah peserta yang mengambil bahagian dalam industri dan bahagian pasaran yang diperintahkan oleh setiap pemain industri. Pelbagai faktor menentukan ini. Sekiranya tidak ada banyak perbezaan dalam produk yang dijual di industri, maka biasanya, akan ada persaingan yang sangat ketat. Hal yang sama berlaku jika ada faktor seperti kesatuan pekerja, sekatan oleh pemerintah, dan kos keluar yang tinggi, kerana sifat aset tetap. Semua perkara ini akan menyumbang kepada keunggulan pesaing antara satu sama lain.

Ancaman pendatang baru ke industri: Seberapa mudah syarikat baru memasuki industri ini? Bolehkah pemain baru masuk dan menubuhkan kedai tanpa terlalu banyak perkara yang menentang pemain itu? Sekiranya sangat mudah untuk perniagaan baru memasuki pasar dan mendirikan kedai, maka pemain yang sudah ada di pasar selalu menghadapi ancaman persaingan baru, selain persaingan yang sudah mereka hadapi dari pemain yang ada. Sekiranya kos kemasukan sangat tinggi dan sangat sukar bagi pemain baru untuk memasuki pasaran, syarikat mana yang pada masa ini menikmati kelebihan daya saing dapat menikmati kelebihan daya saing itu untuk beberapa lama lagi. Juga, selagi kemasukan sukar, pemain syarikat akan menghadapi pesaing yang sama, yang menjadikannya lebih mudah bagi mereka untuk menyesuaikan diri.

Kekuatan tawar yang dinikmati oleh pembekal: Adakah industri yang anda ceburi mempunyai sebilangan kecil pembekal? Sekiranya berlaku, maka pembekal tersebut akan mempunyai banyak daya tawar, kerana mereka menikmati sejenis oligopoli. Sekiranya terdapat banyak pembekal maka kuasa tawar akan dialihkan ke perniagaan sebagai gantinya. Ini boleh menjadi penting bagi perniagaan kecil kerana berurusan dengan pembekal yang sukar dapat mempengaruhi langsung harga produk, dan juga kualiti akhirnya.

Kekuatan tawar-menawar yang dinikmati oleh pembeli: Ini sedikit berbeza apabila kita mempertimbangkan jenis daya tawar yang dimiliki oleh pembeli. Sekiranya pembeli menikmati sebahagian besar kekuatan di pasaran, maka pembeli tersebut dapat menuntut harga produk yang lebih rendah, serta produk dan potongan harga yang lebih baik, atau perkhidmatan purna jual pada produk tersebut. Biasanya, inilah yang berlaku di industri di mana terdapat beberapa pembeli tetapi banyak perniagaan yang menawarkan produk yang sama. Beberapa pembeli akan mempunyai daya tawar dalam industri tersebut.

Ancaman barang dan perkhidmatan pengganti:Biasanya, industri tidak mengalami persaingan semata-mata dalam diri mereka sendiri; mereka juga saling bersaing. Industri akan bersaing langsung dengan industri lain yang menawarkan barang atau perkhidmatan pengganti untuk industri tersebut. Secara meluas, semua syarikat dalam industri akan bersaing dengan syarikat lain dalam industri yang bersaing. Keuntungan mereka akan dipengaruhi oleh ini, kerana terdapat siling kaca pada harga yang dapat mereka kenakan untuk produk dan perkhidmatan mereka. Umumnya ada dua jenis pengganti: yang pertama adalah produk yang mempunyai kualiti atau fungsi yang sama dengan produk yang dimaksud, tetapi produk ditawarkan pada harga yang lebih rendah, sementara yang kedua adalah produk yang ditawarkan dengan harga yang sama dengan produk tersebut yang dimaksudkan tetapi mempunyai kualiti yang lebih tinggi atau utiliti yang lebih besar.

Analisis PEST / Analisis Faktor Luas

Jenis analisis ini bermaksud analisis Politik, Ekonomi, Sosial, dan Teknologi atau PEST. Ini adalah kerangka kerja yang sangat berguna dengan mana kita dapat memperoleh pemahaman tentang lingkungan di mana kita beroperasi. Untuk melakukan analisis PEST yang lengkap, masing-masing dari empat faktor yang membuatnya mesti dianalisis secara terperinci:

Faktor politik: Ini adalah faktor-faktor yang mempengaruhi industri, yang ditentukan oleh pihak berkuasa. Ini termasuk peraturan dan kebijakan yang mempengaruhi industri baik secara langsung atau tidak langsung, seperti kebijakan perdagangan, tarif, peraturan lingkungan, pajak, kemudahan menjalankan perniagaan, undang-undang buruh, dan kestabilan politik negara atau wilayah di mana perniagaan dan industri beroperasi.

Faktor ekonomi: Ini adalah kekuatan ekonomi yang mengatur industri dan negara di mana perniagaan itu beroperasi. Mereka merangkumi faktor-faktor seperti kemampuan untuk mengakses modal, kadar pertumbuhan KDNK, kadar faedah, kadar pertukaran, dan sebagainya.

Faktor sosial: Ini adalah trend yang lazim dalam masyarakat di mana perniagaan dan industri beroperasi. Mereka merangkumi aspek-aspek masyarakat seperti gerakan sosial, fesyen, kesihatan, demografi dan penduduk.

Faktor teknologi: Ini merangkumi semua faktor yang berkaitan dengan sebarang perkembangan atau kemajuan teknologi yang dapat mengubah cara operasi industri atau perniagaan, atau bahkan mengganggu industri sepenuhnya.

Analisis SWOT

Singkatan SWOT bermaksud Kekuatan, Kelemahan, Peluang, dan Ancaman. Ini adalah kerangka kerja yang menggantikan banyak orang lain yang telah disebutkan, dalam arti bahawa ia dapat digunakan untuk menilai yang lain. Dengan analisis SWOT, anda dapat mengetahui kekuatan anda, menurut analisis PEST anda, apakah kelemahan anda, peluang apa yang terdapat di persekitaran anda, dan ancaman apa yang harus anda hadapi.

Kekuatan adalah ciri yang dimiliki oleh perniagaan anda yang memberikannya kelebihan berbanding pesaing.

Kelemahan adalah ciri yang dimiliki oleh perniagaan anda yang memberikannya beberapa kelemahan, berbanding pesaingnya.

Peluang adalah elemen dalam persekitaran luaran perniagaan anda yang membolehkan anda membentuk dan melaksanakan strategi untuk menjadikan perniagaan lebih menguntungkan.

Ancaman adalah elemen dalam persekitaran luaran perniagaan anda yang berpotensi membahayakan integriti atau keuntungan perniagaan anda.

Setiap kali anda melakukan analisis mengenai industri ini, anda akan menemui dua jenis faktor: dalaman dan luaran.

Faktor dalaman adalah faktor yang sudah ada dalam perniagaan dan yang telah menyumbang kepada kedudukan perniagaan anda sekarang. Faktor-faktor ini mungkin atau mungkin tidak lagi wujud dalam masa terdekat.

Faktor luaran adalah faktor yang wujud di luar kawalan perniagaan; ini dianggap luar jangka. Mereka dinilai mengenai kebarangkalian kejadiannya dan jenis kesannya terhadap perniagaan, sekiranya berlaku. Anda juga harus mempertimbangkan apakah kepemimpinan perniagaan memiliki kemampuan atau tidak, serta niat untuk memanfaatkan peluang tersebut, - atau menghindari ancaman.

Apakah Taktik Analisis Industri Yang Berkesan?

Melakukan analisis industri akan memakan masa dan tenaga. Analisis semacam ini tidak hanya memakan masa, tetapi juga cukup rumit. Sekiranya anda terlepas apa-apa perkara penting, maka anda mempunyai analisis yang salah di tangan anda. Namun, ada beberapa langkah yang dapat anda ambil untuk menjadikannya lebih berkesan dan lebih mungkin tepat:

Lihat Apa Yang Sudah Didokumentasikan

Mungkin ada banyak laporan industri yang relevan dengan analisis anda. Luangkan masa anda untuk membaca semuanya. Lihat jika menggali laporan ini lebih masuk akal. Sebilangan sumber ini sangat mendalam sehingga anda tidak perlu melakukan analisis industri sama sekali. Itu tidak bermaksud bahawa anda harus bergantung sepenuhnya pada laporan yang dirumuskan pada masa lalu. Ingatlah bahawa mana-mana industri sentiasa berubah, dan beberapa industri boleh berubah-ubah. Lakukan yang terbaik untuk memilih laporan terkini yang akan memberikan pandangan terkini mengenai perkara.

Jadilah Pemilih Mengenai Industri yang Anda Analisis

Setiap industri mempunyai sub-industri yang berbeza. Bahan kimia akan dibahagikan kepada organik, racun perosak, dan sebagainya. Apabila anda memilih industri, pilih industri yang paling relevan dengan anda, dan fokus pada itu.

Kaji Penawaran dan Permintaan Industri

Interaksi penawaran dan permintaan adalah faktor utama yang mengawal pasaran. Anda harus melihat senario faktor-faktor ini untuk produk tertentu, melakukan analisis trend berdasarkan trend masa lalu dan menggunakan hasil analisis tersebut untuk meramalkan masa depan.

Kaji Pesaing Anda

Anda perlu melihat pesaing anda dan apa yang diharapkan daripada mereka. Model terbaik untuk digunakan di sini ialah Model 5 Forces oleh Porter.

Kaji Perkembangan Terkini di Industri

Lihat faktor yang mempengaruhi industri pada tahap makro. Faktor-faktor ini merangkumi inovasi baru, perbandingan dengan industri serupa di seluruh dunia, dan sebagainya.