Bagaimana Saya Menyiapkan Buku di Word atau Penerbit?

Microsoft Word dan Microsoft Publisher adalah dua komponen suite Microsoft Office --- Publisher muncul sebagai sebahagian daripada versi Office Professional 2010 --- dan menawarkan banyak persamaan. Sebenarnya, setelah penyediaan awal kebanyakan dokumen, navigasi dan fungsi sangat dekat, dan pilihan program mungkin lebih menjadi pilihan atau ketersediaan. Untuk projek penerbitan desktop seperti menyiapkan buku, kedua Word dan Publisher menawarkan templat dan bantuan permulaan cepat dalam perjalanan untuk memulai buku terlaris anda yang seterusnya.

1

Mulakan Microsoft Word atau Publisher. Pada layar Templat yang Tersedia Penerbit, klik butang "Program". Klik dua kali butang "1/2 Surat Booklet 5.5 x 8.5" di bahagian Ukuran Kosong. Klik "Ya" pada pop timbul Sisipkan Halaman Secara Automatik. Ini memastikan anda mempunyai susun atur empat halaman yang betul. Di Word, klik tab "Fail", klik "Baru" dan klik ikon folder fail "Buku". Klik dua kali salah satu ikon folder fail. Jangan risau jika kategori buku anda tidak tersenarai; semuanya boleh disesuaikan. Klik dua kali templat untuk membuka buku ke skrin.

2

Tambahkan kotak teks ke halaman Penerbit dengan mengklik tab "Sisipkan". Klik "Lukis Kotak Teks" dan lukis kotak dengan ukuran halaman Penerbit. Di Word, sorot maklumat halaman buku tempat dengan kursor.

3

Taip bahagian pertama maklumat buku, seperti tajuk buku, pengarang, penerbitan dan tarikh. Format teks dengan mengklik tab "Home" dan memilih menu drop-down Font, menu drop-down Font Size atau butang Color Text untuk menukar dari font Times New Roman 12-titik hitam lalai Office.

4

Tambahkan kotak teks lain, tekan "Enter" untuk beralih ke baris baru dalam kotak teks yang sama atau sorot teks yang ada dalam templat dan mulailah mengetik teks buku, seperti "Bab 1." Isi halaman seperti yang dikehendaki.

5

Tambahkan halaman tambahan ke buku dengan mengklik butang "Halaman" tab Masukkan. Klik "Masukkan Halaman Kosong." Program Office memunculkan mesej mengenai penambahan empat halaman sekaligus, yang diperlukan untuk mencetak buku. Klik "Ya."

6

Masukkan gambar sampul atau foto pengarang sampul belakang dengan mengklik halaman itu. Klik tab "Masukkan". Klik "Gambar." Semak imbas ke gambar untuk digunakan dan klik dua kali nama failnya. Seret gambar ke tempatnya di halaman. Ulangi untuk menambahkan gambar tambahan ke sampul lain, sampul dalam atau dalam halaman buku jika buku anda mempunyai ilustrasi.

7

Klik tab "Fail". Klik "Simpan Sebagai." Taipkan nama buku. Untuk menggunakan buku sebagai templat untuk penggunaan di masa mendatang, selalu buka fail dan simpan dengan nama baru, tetap dengan templat penyediaan untuk membolehkan anda mulai dari awal setiap saat. Klik butang "Simpan".