Cara Menggunakan Index.Php Bukannya Index.Html

Mesin PHP membolehkan anda membuat halaman Web yang dinamik. PHP juga membaca HTML, jadi anda dapat menyimpan fail HTML dengan ekstensi PHP dan memuat naik fail baru ke pelayan anda. Setelah memuat naik fail ke pelayan anda, anda mesti menunjukkan kepada pelayan bahawa halaman Web lalai baru adalah fail PHP baru. Halaman Web lalai adalah halaman yang terbuka ketika anda menavigasi ke domain tanpa halaman Web ditentukan.

1

Klik kanan fail HTML yang ingin anda tukar. Klik "Buka Dengan", kemudian klik "Notepad." Setelah Notepad dan kod dimuat, klik "Simpan Sebagai" untuk membuka tetingkap dialog.

2

Ketik "index.php" di kotak teks "Nama Fail", kemudian klik "Semua Fail" di kotak lungsur jenis data. Klik "Simpan" untuk menyimpan fail yang ditukar.

3

Muat naik fail ke hos Web anda. Setiap host Web mempunyai prosedur tersendiri untuk memuat naik fail, tetapi biasanya, host Web mempunyai panel kawalan dan antara muka khusus untuk memuat naik fail.

4

Tetapkan fail index.php baru sebagai halaman Web lalai. Dengan host Web IIS, anda mesti menggunakan antara muka khusus host untuk menetapkan halaman Web lalai. Dengan host Web Apache, anda boleh menetapkan halaman Web lalai dalam fail .htaccess. Tambahkan fail berikut ke fail .htaccess yang terletak di direktori root direktori domain anda:

DirektoriIndex index.php