Contoh Analisis SWOT untuk Restoran

Restoran anda mungkin menyajikan makanan yang paling lazat atau menyediakan perkhidmatan meja terbaik di kawasan anda. Tetapi jika anda tidak mengetahui kekuatan dan kelemahan perniagaan anda atau peluang dan ancaman yang dihadapi perniagaan anda, perniagaan anda mungkin akan menderita. Semasa anda bersiap untuk melakukan analisis SWOT, jemput pengurus restoran anda serta koki dan penolong pengurus anda untuk terlibat sehingga anda mendapat lebih banyak pandangan dari sudut pandangan yang berbeza.

Analisis Kekuatan

Kekuatan restoran anda terletak pada apa yang anda lakukan dengan lebih baik, sama ada menyajikan makanan yang enak, menawarkan perkhidmatan berkualiti di meja atau memberikan hiasan yang menjadikan keseronokan makan di restoran anda sebagai pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Kekuatan lain mungkin terdiri daripada struktur harga anda, seperti menawarkan menu dengan harga lebih rendah daripada restoran serupa di kawasan anda.

Sekiranya anda menjana lalu lintas pada waktu yang perlahan dengan menawarkan promosi khas, seperti "beli dua kali makan, dapatkan satu percuma sebelum jam 5 petang" untuk mendapatkan pelanggan di pintu, itu adalah kekuatan. Kekuatan lain mungkin termasuk menyajikan jenis makanan etnik tertentu yang tidak disajikan di tempat lain di kawasan ini.

Analisis Kelemahan

Kelemahan memberi anda idea tentang perkara yang perlu diperbaiki di restoran anda. Sebagai contoh, kakitangan menunggu anda mungkin menimbulkan kelemahan untuk restoran anda, kerana anda bergantung pada mereka untuk layanan peribadi yang mereka berikan kepada setiap meja. Kelemahan lain mungkin wujud jika anda tidak memberikan latihan pekerja yang mencukupi, seperti menunjukkan kepada staf menunggu bagaimana mereka harus menghadiri meja atau menjelaskan kepada kakitangan masakan bagaimana anda mahu makanan disediakan dan dipersembahkan.

Kelemahan lain mungkin termasuk tidak mendapat bekalan yang konsisten sehingga item menu tidak tersedia. Mengandalkan sistem tempat penjualan yang sudah lapuk atau menggunakan kertas untuk mengesan pesanan dan stok adalah kelemahan, kerana ada cara yang lebih baik untuk mengira stok, pesanan dan keperluan kewangan anda.

Analisis Peluang

Cari peluang yang dapat membantu restoran anda meningkatkan keuntungannya, seperti mengembangkan atau menyediakan pelbagai jenis makanan dan minuman. Memanfaatkan trend yang berkaitan dengan makan lebih sihat mungkin menunjukkan lebih banyak hidangan organik atau salad di menu anda. Mencari cara untuk menjana lebih banyak lalu lintas pada waktu perlahan, seperti pada waktu petang, mungkin merupakan peluang untuk berkembang.

Menjual beberapa produk restoran anda, seperti salad dressing atau roti panggang, untuk orang membeli dan membawa pulang merupakan peluang. Menawarkan perkhidmatan penghantaran dan dibawa keluar atau menyiapkan jalan masuk untuk memenuhi keperluan orang dalam perjalanan merupakan peluang lain yang berpotensi.

Analisis Ancaman

Restoran bersaing yang terletak di kawasan berhampiran merupakan ancaman kepada perniagaan anda, terutamanya jika anda menjual jenis makanan yang serupa atau mempunyai pengalaman menjamu selera yang serupa. Restoran baru yang dibuka di kawasan anda juga merupakan ancaman, kerana pengunjung di kawasan ini mempunyai lebih banyak pilihan untuk membelanjakan wang makan mereka.

Ancaman lain terdiri daripada kenaikan harga makanan tertentu yang berpotensi. Sebagai contoh, jika anda membuat hidangan makanan laut dan sesuatu yang negatif mempengaruhi pasar udang, ada ancaman jika anda perlu menaikkan harga atau mencari pembekal baru, kerana anda mungkin kehilangan perniagaan.