Cara Mencari Kenalan Hotmail secara langsung

Hotmail disertakan sebagai perkhidmatan di Windows Live, yang merupakan lokasi pusat untuk beberapa perkhidmatan berasaskan Windows - termasuk MSN Messenger, Groups, Office dan beberapa perkhidmatan dalam talian yang lain. Sekiranya anda mempunyai akaun Hotmail, anda mempunyai akaun Langsung. Segala kenalan yang anda simpan melalui Hotmail masih ada, begitu juga kenalan yang anda tambahkan melalui MSN Messenger dengan akaun yang sama. Sekiranya anda tidak menyimpan kenalan, anda boleh mencari profil Windows Live untuk mencari maklumat hubungannya.

Kenalan yang Disimpan

1

Log masuk ke Windows Live dengan akaun Hotmail anda; anda boleh melakukan ini di hotmail.com atau live.com. Setelah anda log masuk, arahkan kursor ke "Hotmail" pada bar navigasi atas dan pilih "Kenalan."

2

Klik huruf pertama nama kenalan di bahagian atas untuk melompat ke bahagian kenalan anda. Sekiranya anda mengetahui bahawa kenalan anda disimpan ke kumpulan tertentu, anda boleh memilih kumpulan itu dari bar sisi. Sekiranya anda tidak ingat nama kenalan tetapi ingat sebahagian atau semua alamat e-melnya, anda boleh menggunakan bar carian untuk mencarinya.

3

Klik kenalan untuk melihat maklumat yang anda simpan. Ini mungkin hanya nama dan alamat e-mel, atau itu mungkin termasuk alamat perniagaan, nombor telefon atau nombor faks.

Mencari Profil Windows Live

1

Pergi ke Windows Live Search dan pilih "Orang" dari bar sisi kiri. Isi nama orang yang anda cuba cari dan klik "Enter." Anda juga boleh menggunakan alamat e-mel untuk mencari.

2

Pilih orang yang anda cari dari hasil carian. Sekiranya orang tersebut adalah seseorang yang tersimpan di kenalan Hotmail anda, dia akan muncul di bawah bar Carian semasa anda menaip, atau pada hasil pertama carian anda. Di bawah hasil profil Langsung, halaman juga mengembalikan tiga keputusan teratas dari Bing.

3

Klik pautan profil untuk melihat lebih banyak maklumat mengenai kenalan itu. Anda dapat melihat maklumat profil umum, foto dan dokumen kenalan, serta menambahkannya sebagai rakan di Messenger.