Apakah Perbezaan Antara Deductible dan Non-Deductible Untuk IRS?

Perbelanjaan yang boleh ditolak adalah perbelanjaan yang boleh anda tolak dari pendapatan kasar anda yang boleh dikenakan cukai. Perbelanjaan yang ditolak mengurangkan liabiliti cukai anda. Sebaliknya, perbelanjaan yang tidak boleh ditolak tidak mempengaruhi bil cukai anda. Sebilangan perbelanjaan selalu ditolak, sementara yang lain tidak pernah dapat ditolak. Walau bagaimanapun, kategori perbelanjaan lain hanya boleh ditolak dalam keadaan tertentu.

Perbelanjaan yang boleh ditolak cukai

Contoh perbelanjaan yang selalu ditolak termasuk kerugian pelaburan dan sumbangan amal. Dengan syarat bahawa anda mempunyai pendapatan sepanjang tahun, anda boleh memotong perbelanjaan tersebut dari asas pendapatan bercukai anda. Perhatikan bahawa bahkan peruntukan termudah dalam kod cukai membawa banyak kerumitan dan undang-undang mengenakan had pada banyak perbelanjaan yang dapat ditolak.

Sekiranya anda mempunyai kerugian bersih daripada membeli dan menjual stok, misalnya, anda hanya boleh memotong $ 3,000 dari kerugian tersebut dari pendapatan biasa anda setiap tahun, tetapi dibenarkan membawa kerugian yang selebihnya ke tahun depan. Potongan anda untuk sumbangan amal juga terhad kepada 50 peratus daripada pendapatan kasar anda.

Perbelanjaan Tidak Boleh Dikurangkan

Malangnya, sebahagian besar perbelanjaan peribadi anda tidak boleh ditolak cukai. Wang yang anda belanjakan untuk makanan, sewa, petrol, hiburan, pakaian dan sebagainya tidak boleh dikurangkan dari asas pendapatan bercukai anda. Pihak berkuasa cukai menganggap perbelanjaan semula jadi ini sebagai lawan pengurangan jumlah wang yang anda miliki. Perbelanjaan yang boleh dikurangkan, seperti kerugian yang disebabkan oleh pencurian atau perdagangan saham misalnya, dianggap benar-benar mengurangkan jumlah pendapatan yang anda terima dengan berkesan, sehingga menghasilkan asas cukai yang lebih rendah.

Potongan Khusus Konteks

Banyak perbelanjaan ditolak hanya dalam keadaan tertentu. Wang yang dibelanjakan untuk pakaian hanya dapat dikurangkan, hingga batas tertentu, jika dapat dianggap sebagai perbelanjaan perniagaan. Perbelanjaan penjagaan kesihatan dapat ditolak, hanya jika melebihi 7.5 peratus dari pendapatan kasar anda yang disesuaikan. Kanvas dan minyak yang anda beli untuk lukisan anda dapat ditolak jika anda dapat menunjukkan bahawa anda menganggap seni melukis sebagai usaha menghasilkan wang berbanding hobi, misalnya.

Oleh itu, pemohon biasanya mesti membaca bahagian yang berkaitan dengan kod cukai atau berunding dengan akauntan cukai profesional sebelum mereka dapat menentukan apakah perbelanjaan tertentu dapat ditolak.

Menyatakan Potongan Anda

Perhatikan bahawa walaupun anda mempunyai perbelanjaan yang boleh ditolak, anda mesti memperincikan potongan anda sebelum dapat mengurangkannya dari pendapatan bercukai anda. Untuk pemfail individu, ini bermaksud mengisi Jadual A, di mana anda menyenaraikan dan menambah semua perbelanjaan anda yang boleh ditolak untuk tahun ini. Perkhidmatan Hasil Dalaman membolehkan anda mengambil "pemotongan standard" jika anda memutuskan untuk tidak menjelaskan perbelanjaan yang boleh ditolak.

Pemotongan standard mengandaikan bahawa walaupun pemohon yang tidak mahu meluangkan masa dan usaha untuk memperincikan potongan kemungkinan akan mempunyai perbelanjaan yang dapat ditolak dan membolehkan mereka mengurangkan pendapatan kasar mereka dengan jumlah standard yang bergantung pada status perkahwinan dan usia mereka. Ini adalah penyelesaian yang mudah bagi mereka yang potongannya akan jatuh di bawah atau hanya sedikit melebihi pemotongan standard.