Cara Menggunakan Monitor Luar Sebagai Utama

Menggunakan dua monitor meningkatkan produktiviti perniagaan dengan mempamerkan pelbagai dokumen atau program secara serentak. Walaupun pengguna desktop lebih kerap menggunakan persediaan ini, kebanyakan komputer riba menyokong dua monitor dengan menyambungkan monitor luaran ke port VGA atau HDMI. Semasa memperluas desktop anda di dua skrin, satu monitor bertindak sebagai utama di mana pop timbul dan pintasan desktop mula-mula muncul. Menetapkan monitor luaran sebagai paparan utama mengatasi layar bersepadu, yang pada awalnya ditetapkan sebagai utama.

Mengapa Menggeser Paparan Utama

Apabila anda menyambungkan monitor kedua ke komputer riba, skrin komputer riba akan menjadi lalai utama. Mengalihkan paparan utama tidak biasa tetapi sebilangan pengguna lebih suka memindahkan utama ke skrin luaran.

Dalam beberapa kes, monitor luaran hanya paparan berkualiti tinggi dan berfungsi lebih baik untuk tontonan utama anda semasa sistem disambungkan. Komputer riba dengan skrin berkualiti rendah atau layar yang rosak juga dapat berfungsi ketika menggunakan monitor luaran sebagai portal tontonan utama.

Menggunakan skrin luaran juga bermanfaat untuk persembahan pada mesyuarat perniagaan. Anda hanya boleh menyambungkan skrin anda ke paparan luaran untuk bahagian layar tetapi menggunakan kedua-dua skrin itu bermaksud anda boleh memindahkan banyak dokumen antara paparan untuk persembahan yang lebih kompleks yang memerlukan lebih daripada persembahan gaya PowerPoint yang sederhana.

Anda boleh membiarkan spreadsheet dan dokumen tidak aktif di skrin komputer riba dan hanya menariknya ke skrin utama apabila sudah siap. Sistem ini sangat berkesan dan berfungsi dengan baik untuk banyak persembahan dan perjumpaan perniagaan dan sekolah.

Memutuskan monitor luaran akan mengembalikan komputer riba ke fungsi normal dan skrin komputer riba akan kembali ke pilihan utama dan hanya skrin apabila kabel dilepaskan.

Tetapan Paparan Luaran Windows

Menyiapkan paparan luaran pada Windows adalah mudah. Sambungkan monitor luaran ke port VGA atau HDMI pada komputer riba anda dan hidupkan monitor.

Klik kanan kawasan kosong desktop Windows dan pilih Resolusi Skrin . Sebagai alternatif, ketik resolusi skrin semasa melihat skrin Mula, klik Tetapan dan pilih Laraskan Resolusi Skrin .

Klik menu lungsur Pelbagai Paparan dan pilih Panjangkan Paparan Ini . Anda tidak dapat memilih paparan utama ketika mengklon layar atau menunjukkan satu monitor.

Klik monitor luaran dari gambar atas. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengenal pasti monitor, klik Identify untuk melihat nombor di kedua skrin. Nombor yang dipaparkan di monitor anda sepadan dengan nombor pada grafik.

Centang Buat Ini Paparan Utama Saya dan klik Terapkan . Klik OK untuk menyimpan semua perubahan menutup tetingkap. Uji sistem untuk memastikan tetapan anda betul. Monitor luaran harus berfungsi sebagai paparan utama tetapi anda masih boleh menyeret item antara komputer riba dan monitor luaran.

Persediaan Skrin Luaran iOS

Proses penyediaannya sedikit berbeza pada iOS tetapi konsep keseluruhannya sama. Platform ini menawarkan paparan skrin cermin untuk hanya mengklon skrin komputer riba anda pada paparan luaran. Walau bagaimanapun, lewati pilihan ini dan tetapkan untuk menggunakan kedua paparan dengan luaran sebagai utama anda.

Matikan komputer riba anda dan tutup penutupnya. Sambungkan monitor luaran dengan kabel VGA. Buka penutup dan mulakan komputer riba anda. Ini akan mendorong anda untuk Mengesan Paparan . Pilih arahan untuk membuka skrin Tetapan Paparan .

Pilih Lanjutan Paparan dan tetapkan monitor luaran anda sebagai kedudukan utama atau nombor 1 . Simpan tetapan dan gunakan sistem anda dengan konfigurasi baru.